USD 40.60 41.00
  • USD 40.60 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

NYT: Убивці російського пілота Кузьмінова залишили сліди, що можуть свідчити про причетність РФ до вбивства

1 Квітня 2024 07:45
Убивці російського пілота Максима Кузьмінова, який у серпні 2023 року викрав для ГУР України російський гелікоптер Мі-8 АМТШ, залишили на місці злочину сліди, що можуть свідчити про причетність росії до вбивства.

Про це пише The New York Times з посиланням на джерела в іспанській поліції, що розслідує вбивство Кузьмінова, передає Бабель.

У Кузьмінова стріляли шість разів, а потім його тіло переїхали автомобілем. Правоохоронці виявили на місці злочину гільзи від 9-міліметрових патронів до пістолета Макарова – цю зброю широко використовували в пострадянських країнах.

Читати ще: ЗМІ з'ясували деталі вбивства російського пілота в Іспанії

«Це було чітке повідомлення: «Я тебе знайду, я тебе вбʼю, я тебе переїду і принижу», – заявив журналістам високопоставлений чиновник іспанської поліції.

У Європі після вбивства Кузьмінова виникли побоювання, що російські шпигунські мережі продовжують діяти і націлені на «ворогів Кремля», – попри узгоджені зусилля знищити їх після вторгнення рф в Україну. Російські спецслужби почали діяти агресивно і в рф, і за кордоном – це нагадує сталінську епоху, сказав журналістам експерт з російських військових і спецслужб Андрій Солдатов.

«Мова вже не про звичайне шпигунство. Йдеться про операції – і ці операції можуть включати вбивства», – вважає Солдатов.

Згідно з розслідуванням газети, Кузьмінов у жовтні 2023 року покинув Україну і переїхав у Вільяхойосу – невелике містечко на узбережжі Середземного моря. В Іспанії Кузьмінов поводився досить необережно – ходив у бари, популярні серед росіян і українців, і «смітив грошима», які отримав в Україні. Водночас Кузьмінов оселився в районі, який місцеві перебіжчики вважають «червоною зоною», – там живе багато агентів російських спецслужб.

За словами джерел The New York Times, його «фатальною помилкою» стало те, що він звʼязався зі своєю колишньою дівчиною, яка залишилася в росії, і запросив приїхати до нього в Іспанію.

Джерела NYT кажуть, що вбивство Кузьмінова має схожість з убивствами чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні 2019 року та отруєнням Сергія Скрипаля і його доньки Юлії в Солсбері в 2018 році.

У поліції зазначають, що вбивці, які потрапили на камери спостереження, сховали обличчя під капюшонами, швидко виконали своє завдання і зникли, що свідчить про їхній професіоналізм. Кілери поїхали на автомобілі, який кинули за кілька кілометрів від місця злочину і підпалили. При цьому газета наголошує, що прямих слідів участі російської влади у вбивстві Кузьмінова поки знайти не вдалося.

«Тут, в Іспанії, не заведено розстрілювати когось, використовуючи велику кількість куль. Це вказує на організовану злочинність, на професіоналів», – сказав шеф поліцейського управління Вільяхойоси Пепе Альварес.

Деталі вбивства Кузьмінова

Уранці 13 лютого білий Hyundai Tucson вʼїхав у гараж під житловим будинком Кузьмінова і став між ліфтами, якими користуються мешканці, і пандусом, що веде на вулицю. За словами високопоставленого чиновника іспанської поліції, двоє чоловіків чекали в машині кілька годин.

Близько 16:20 Кузьмінов заїхав у гараж, припаркувався і пішов до ліфтів. Коли він проходив повз білий Hyundai, його звідти гукнули і потім відкрили вогонь. Хоча в нього влучило шість куль, Кузьмінов зумів відбігти від убивць, перш ніж впав на пандус.

Виїжджаючи з гаража, нападники наїхали на тіло Кузьмінова. Їхній автомобіль знайшли за декілька миль від місця злочину, спалений за допомогою спеціального розчину, який прискорив вигоряння машини. Фахівцям знадобився тиждень, щоб ідентифікувати марку й модель автомобіля. а також встановити, що його викрали за два дні до вбивства Кузьмінова в місті, розташованому приблизно за годину їзди від Вільяхойосу.

Спеціальний підрозділ Цивільної гвардії Іспанії розслідує вбивство в умовах суворої секретності. Влада публічно не підтвердила, що вбитим був Кузьмінов. Їм важко знайти офіційних осіб в Україні, які могли б їм допомогти. Але серед спільноти російських і українських емігрантів, які проживають у Вільяхойосі, не було питання, хто стоїть за смертю.

Джерела NYT кажуть, що вбивство Кузьмінова – важливий елемент російської пропаганди. Так вони залякують військовослужбовців, що думають перейти на сторону України – показують, що нібито знайдуть їх «усюди, де б вони не були».

Нагадаємо, 23 серпня стало відомо, що нещодавно гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії опинився в Україні внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Читати ще: Повідомляв дані про військові об’єкти: російський пілот Кузьмінов ще до операції з Мі-8 допомагав Україні

Пілот і його сімʼя перебував в Україні, родину завчасно вивезли з РФ. Мі-8 залишився в Україні разом із деталями до літаків-винищувачів, які він мав доставити росіянам.

Кузьмінов озвучив нові подробиці спецоперації на пресконференції 5 вересня, зокрема що первинна інформація про можливість здатися з гелікоптером надійшла від співробітників поліції, потім в операцію включилося ГУР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
не свідомий а тверез Показати IP 1 Квітня 2024 07:56
нарешті це і вам дійшло це і дебілові ясно було
123 Показати IP 1 Квітня 2024 10:08
То таке

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus