USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

G7 офіційно підтвердила, що РФ має виплатити Україні майже $500 млрд збитків

14 Червня 2024 23:43
Держави G7 шукають законних способів, як примусити Росію відшкодувати Україні заподіяних війною збитків на суму щонайменше $486 мільярдів.

Про це йдеться у підсумковому комюніке саміту G7, передає Укрінформ.

«Росія повинна припинити свою незаконну загарбницьку війну та відшкодувати завдані Україні збитки. Відповідно до даних Світового банку, ці збитки вже перевищують $486 млрд. Неправильно, аби Росія вирішувала чи заплатить, або коли вона заплатить за завдану Україні шкоду. Зобов’язання Росії заплатити за шкоду, яку вона спричиняє, – очевидне з точки зору міжнародного законодавства. Тому ми продовжуємо розглядати усі законні механізми, аби змусити Росію дотриматися цих зобов’язань», – йдеться в документі.

Читати ще: Україна підписала безпекові угоди з країнами Великої сімки, – ОП

З цією метою лідери G7 офіційно домовилися запустити механізм надзвичайних кредитів щодо прискорення доходів для України (ERA), «аби надати Україні близько $50 мільярдів додаткового фінансування до кінця року».

«Ми підтверджуємо, що відповідно до усіх належних законів та наших юридичних систем, суверенні активи Росії у наших юрисдикціях залишатимуться замороженими, поки Росія не припинить свою агресію та не заплатить за завдану Україні шкоду. Ми залишатимемося солідарними у наданні Україні цієї підтримки» – наголошується у комюніке.

Зазначена сума $50 млрд виплачуватиметься кількома каналами, які спрямовуватимуть кошти на військові й бюджетні потреби України, а також потреби на її відбудову. При цьому буде посилений механізм Координаційної платформи донорів в Україні, щоби допомогти в керуванні виплат та забезпечити їх узгодження з найбільш пріоритетними потребами України.

Читати ще: Путін озвучив умови для переговорів з Україною. Президент Зеленський відреагував на ультиматум

Група семи також підтвердила зобов’язання щодо подальшого тиску на Росію, аби вона не могла використовувати доходи від енергоносіїв та інших товарів для продовження війни. Це включатиме санкції, інші обмеження, а також заходи з обмеження цін на російську нафту.

Дводенний саміт країн G7 проходив 13-14 червня в Італії, яка головує цього року в «Групі семи». На полях саміту Володимир Зеленський провів низку двосторонніх зустрічей. Крім цього, було підписано двосторонні безпекові угоди із США та Японією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Клава.. Показати IP 15 Червня 2024 04:21
..з врахуванням моральних збитків, спричинених повномасштабним вторгненням, сума компенсацій рф Україні повинна бути не менша 1 трлн долл..
Патрiот Показати IP 15 Червня 2024 09:25
Ахаха, тримай кешеню ширше

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus