USD 41.12 41.60
  • USD 41.12 41.60
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

COVID-19 важливо не лише успішно здолати, але й ретельно долікувати*

12 Листопада 2021 19:14
У Всесвітній день боротьби з пневмонією лікар-пульмонолог та торакальний хірург медичного центру «Благомед» розповіли, чому негативний тест не завжди означає повне одужання і як правильно лікувати наслідки хвороби для органів дихання.

Ольга Назаревич, лікар-пульмонолог:

«Навіть, якщо хвороба протікала не надто важко, людина лікувалася вдома (не була оглянута лікарем, дуже часто з порад сусідки або ж порад фармацевта), не варто ігнорувати симптоми, які залишилися або ж з’явилися нові після негативного тесту ПЛР, переконуючи себе, що «все добре, я одужала чи одужав, тест же негативний». Негативний тест свідчить про те, що вірус покинув організм, але він зовсім не означає, що організм здолав всі наслідки вірусу і є цілком здоровим.

Від коронавірусу страждають всі органи та системи. Якщо проблеми з легенями частіше бувають видимі, то деякі наслідки дуже приховані, але небезпечні. Потрібно пам'ятати, що коронавірусна хвороба є «лакмусовим папірцем організму», на її фоні загострюються усі хронічні захворювання, часто навіть ті, про які пацієнт не знав або не звертав на них увагу.

Якщо продовжується або з’являється після хвороби задишка, кашель (навіть незначний), тримається субфебрильна температура (до 37,5) – не ігноруйте це. Це може бути ознакою багатьох серйозних порушень. Слабкість, знесилення, порушення сну, дратівливість, апатія, набряки та інше є приводом для звернення до лікаря.
Пневмонія також дуже підступна і часто, на жаль, її виявляють надто пізно. Важливо усвідомлювати: наслідки коронавірусної хвороби бувають дуже тривалі. Бути пильними до свого самопочуття потрібно навіть після негативного тесту, це якраз той випадок, коли варто звертати увагу на кожну дрібницю. В жодному разі не займатися самолікуванням та не застосовувати поради з інтернету. Боротьба з цією хворобою складна, тривала, вимагає уважності. Бажаю всім зберігати спокій, не панікувати, але бути дуже уважними. Уважність до себе береже життя».

Тарас Гапончук:

«Торакальний хірург працює з ускладненнями коронавірусної хвороби.
Саме ця «хвиля» пандемії має свої особливості: частіше з’являються ускладнення на початкових етапах. Найпоширеніші серед ускладнень на початку перебігу хвороби – ексудативний плеврит (як кажуть в народі, «набирається вода навколо легень») та кровохаркання.

Вже на так званих реабілітаційних стадіях COVID-19 часто спричиняє деструкцію легеневої тканини. У таких випадках потрібно спостерігати за картиною, щоб вчасно вдатися до оперативного лікування, якщо консервативне не приносить ефекту.

При деяких ускладненнях потрібне дренування або плевральна пункція для ліквідації рідини.
Щоб не пропустити такі ситуацї, потрібно контролювати перебіг хвороби спільно з лікарем, не шукати рішень хаотично та не «запускати» свій стан».

У медичному центрі Благомед діє пульмонологічна служба і пацієнти завжди можуть отримати консультацію пульмонолога, торакального хірурга, пройти рентгенографію. Записатися на зручний час можна за телефоном 050 378 70 70.

Слухайте себе і не ігноруйте тривожні сигнали. Час – головний ресурс у боротьбі з хворобою. Турбуйтеся про себе вчасно!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus