USD 41.20 41.52
  • USD 41.20 41.52
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.80 10.95

90% печива, яке продають в українських магазинах, небезпечне для здоров'я

13 Травня 2021 07:40
Переважна більшість печива, що продається в торговельних мережах, не відповідає стандартам якості і може бути небезпечним для здоров’я. Обираючи цей продукт, слід звертати увагу на вміст в ньому переробленої олії, маргарину, цукру тощо.

Про це в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповіла експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко.

«90% печива, яке реалізується, є потенційно небезпечним, тому що там є борошно вищого ґатунку, величезна кількість цукру і рослинні олії або маргарин, або кондитерський жир, або замінник жиру», – повідомила вона.

«Навіть ті вироби, які раніше вважалися безпечними, дієтичними, наприклад, бублики, сушки, сьогодні можуть містити й кондитерські жири. Це небезпечно, це алергенно, це викликає серцево-судинні й онкологічні захворювання», – додала експертка.

За її словами, «в принципі вибрати якісне печиво – це історія доволі складна для споживача. Є окремі добросовісні виробники, але багато хто не зазначає ні відсоток рафінованого, переробленого жиру. Не має значення, це пальмова, соняшникова чи якась інша олія. Має значення, що вони перероблені».

Сидоренко повідомила, що фактично все печиво промислового виробництва містить гідрогенізовані жири. Згідно з нормами, його вміст не повинен перевищувати 8%. «Наразі дуже важко обрати печиво, яке не буде містити або пальмової олії, або соняшникової рафінованої дезодорованої олії або інших видів або рослинних олій, або якихось інших видів кулінарних жирів», – зауважила вона.

Експерта також наголосила, що маркування продукту не завжди є коректним, а окрім небезпечних жирів він може містити й інші небезпечні складові, зокрема, «консервуючі речовини, ароматизатори, барвники, які теж можуть завдавати величезної шкоди споживачу».

Як пояснила Сидоренко, найбільш якісне печиво – це печиво, в якому міститься вершкове масло, проте, воно у 2-3 рази дорожче за звичайне.

Експертка назвала «маркери», які можуть вказувати на те, що якість печива сумнівна. «Якщо на маркуванні написано: «рослинні жири в твердому стані», «олія вибілена», «олія рафінована», «маргарин», «кондитерський жир», «замінник вершкового масла» – це той маячок, який говорить про те, що це печиво треба відкласти. Якщо на упаковці просто написано «рослинна олія» і не вказано, в якому стані, це печиво тим паче треба відкласти, тому що таким чином взагалі від споживача приховується інформація».

Водночас, є певні «маркери» й якісного продукту. «Якщо в складі є вершкове масло, різні види борошна, якщо в складі цукор не на першому місці або взагалі відсутній, натомість додано рослинний компонент, який має солодкий вміст, на це можна звертати увагу», – зауважила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
лучани Показати IP 13 Травня 2021 07:58
Які дослідження проводила ця "експертка".
скептик Показати IP 13 Травня 2021 08:00
а держстандарт і держпродспоживслужба в УРКАїні для чого ? щоб штани протирати і зарплату одержувати ?
Парашенко Показати IP 13 Травня 2021 08:14
Ще напишіть, що цукерки шкідливі! Подам в суд!!!
Народна прокуратура Показати IP 13 Травня 2021 10:00
До Скептик. Куди ви так рветесь гарячі естонські хлопці? А Вам не відомо, що держстандарти в Україні були відмінені ще за часів прем'єрства Арсенія Яценюка відразу після Майдану. Мотивація - вони були пережитком совка і надзвичайно заважали бізнесу
скептик до Народна прокуратура Показати IP 13 Травня 2021 11:59
ХА-ХА-ХА !!!!!!! ВИ ШАНОВНИЙ, МАЯЧНЮ ПИШЕТЕ . держстандарти діють і навіть совєтські, тільки хитровимахані виробники випускають продукцію за технічними умовами, які затверджуються держстандартом. а туди можна впихнути майже все що завгодно. почитайте упаковки (печиво, чіпчи, мюслі, морозиво, масло і т..д.) на 90 % чесно пишуть, що вони містять пальмовий жир, консерванти, стабілізатори, ароматизатори
скептик до Народна прокуратура Показати IP 13 Травня 2021 12:06
більше того, УРКАїна декларує запровадження європейської системи контролю якості продукції і для експорту продукції обовязково треба мати сертифікат СЕПРО, а на внутрішній ринок піде мох і болото
Ахаха Показати IP 13 Травня 2021 10:53
в Україні взагалі жити шкідливо для здоров'я, як фізичного так і психологічного.
до лучани Показати IP 13 Травня 2021 12:08
Вона професор: Київський національний торговельно-економічний університет, кафедра товарознавства. Праці:див. https://scholar.google.com.ua/citations?user=qnhM7lcAAAAJ&hl=uk#
Анонім Показати IP 13 Травня 2021 15:05
УРКАїнська влада відноситься до своїх громадян гірше як до худоби, бо худоба будь-що їсти не буде
Жандарм Жандармович Показати IP 13 Травня 2021 19:13
А ничего, что у нас красители и консерванты это ешки? То есть добавки европейской классификации, потому и Е. А на европейском рынке все, что потенциально вредит здоровью запрещено, по этому никаких вредных ешек никогда небыло и не будет, что уже ставит под вопрос об эрудиции и профессионализме этой "ыкспертки". Не говоря уже о том, "рослинний компонент, що має солодкий вміст" это тот же сахар, ибо в природе практически невозможно найти этот самый компонент з солодким вмістом и чтобы это был не сахар. Уже не говоря о том, что всякие заменители вершковых масел, всякие рафинированые олии и кондитерские жиры безопасные и дешевые заменители оригинальных ингредиентов. Вопрос только в их количестве в печенье, а то, что эти цифры можно купить в определенных органов это дело десятое, которое не относится к сабжу. Так что наш "ыкспертка" не более, чем популяризатор "натурпродуктов" и прочего дорогого го*на, которое на самом деле травит наши организмы так же, как и дешевые хим заменители. Если ты ешь одни яблоки и черешни, то ты быстрее отравишься, чем едя только самые дешевые чипсы сделаные из пыли.
скептик до Жандарм Жандармович Показати IP 13 Травня 2021 23:48
ВО СПЕЦ !!!!! «Харчові добавки - будь-які речовини, які в нормальних умовах не застосовують як їжу і не використовують як типові інгредієнти їжі, незалежно від наявності у них харчової цінності, умисне додавані в їжу для технологічних цілей (зокрема покращення органолептичних властивостей) в процесі виробництва, обробки, упаковки, транспортування або зберігання харчових продуктів" Тобто у більшості випадків в організмі людини НЕМАЄ природніх методів метаболізму цих речовин. У кращому випадку вони виводяться без жодних наслідків. Треба відзначити, що детальних досліджень.шкідливого впливу ніхто не проводив оскільки їх некілька сотень. Багато підсолоджувачів - це дійсно цукри, але вони не засвоюються організмом. Постійне вживання сторонніх речовин може призвести (і призводить) до ракових захворювань. Те саме стосується кулінарних та технічних жирів (маргарин, пальмова олія тощо), які до того ж накопичуються на стінках судин, пришвидшуючи атеросклероз. ..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus