USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

9 вересня: свята, події, факти. День дизайнера-графіка в Україні та Міжнародний день судоку

Сьогодні 00:00
Сьогодні – Всесвітній день сільського господарства, Всесвітній день електромобілів, День поінформованості про фетальний алкогольний синдром, День тестувальника, Міжнародний день захисту від нападів у сфері освіти, Міжнародний день судоку, Міжнародний день краси.

В Україні – День дизайнера-графіка.

У США – День прекрасного дивака, День плюшевого ведмедика, День віденського шніцеля, в Японії – Свято хризантем, День надзвичайної ситуації, у Коста-Ріці – День дітей, в Таджикистані – День незалежності, у Британії – День екстрених служб, в Афганістані – День мучеників, у Словаччині – День жертв голокосту та злочинів на расовому ґрунті, у Бразилії – День адміністраторів і менеджерів, у Молдові – День працівників державної безпеки, у Болівії – День солдата, в Гондурасі – Національний день фольклору.

9 вересня в церковному календарі – день пам’яті святих праведних Йоакима і Анни.

Іменини святкують Василь, Григорій, Дмитро, Захар, Йосип, Микита, Олександр, Олексій, Сергій, Ганна.

Народилися

Цього дня народилися французький політичний діяч, кардинал Арман Жан дю Плессі, герцог де Рішельє, італійський медик і фізик, ім'я якого носять гальванічні елементи, Луїджі Гальвані, український письменник, основоположник сучасної української літератури Іван Котляревський, американський астроном Вільям Кренч Бонд, український фізик Олександр Смакула, український економіст, журналіст, військовий, історик-дослідник Лев Шанковський, італійський письменник і перекладач Чезаре Павезе, український письменник (сатирик і гуморист), журналіст Федір Маківчук, польський композитор, народжений у Львові, Анджей Добровольський, американський педіатр і вірусолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині 1977 року Даніел Карлтон Гайдушек, український художник, живописець, аквареліст Юрій Луцкевич.

Події

1834 – вперше розпочалися заняття у Київському університеті на першому факультеті новоствореного університету – філософському.

1850 – Каліфорнію прийнято в США як 31-й штат.

1855 – під час Кримської війни після 349-денної облоги британо-французькі сили взяли Севастополь.

1886 – Бельгія, Велика Британія, Гаїті, Іспанія, Італія, Ліберія, Німеччина, Туніс, Франція та Швейцарія підписали Бернську конвенцію про охорону літературних і художніх творів.

1913 – київський військовий льотчик Петро Нестеров уперше у світі зробив на літаку «мертву петлю» – одну з фігур вищого пілотажу («петля Нестерова»).

1920 – створено Київський авіаційний завод.

1944 – СРСР і Польща уклали договір про виселення українців з їхніх етнічних земель, що увійшли до складу Польської республіки – депортація українців з Польщі до УРСР.

1951 – народно-визвольна армія Китаю ввійшла в Лхасу. Остаточна ліквідація незалежності Тибету.

1991 – проголошено незалежність Таджикистану.

2001 – масове отруєння метанолом у Пярну (Естонія), яке спричинило загибель 68 осіб.

2006 – розпочався космічний політ астронавтки НАСА, українки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus