USD 41.20 41.39
  • USD 41.20 41.39
  • EUR 41.20 41.39
  • PLN 10.60 10.75

9 лютого: свята, події, факти. День піци та перший у світі сеанс стриптизу

9 Лютого 2022 00:00
9 лютого в Україні та світі святкують Міжнародний день стоматолога. Здорові зуби – це невід’ємна частина здоров’я людини. Саме тому дуже важливо не лише ретельно за ними стежити, але й вчасно відвідувати стоматологів.

Найдавніші артефакти, що стосуються професії стоматолога, датують близько 7000 роком до нашої ери. На території сучасного Пакистану були знайдені людські рештки і зуби, які просверлили за допомогою кремнієвого сверла. Можливо, саме так наші предки боролися з карієсом. А ще багато фактів щодо стародавньої стоматології залишила після себе цивілізація Давнього Єгипту. В гробницях фараонів знайшли кілька зубів, які з’єднувалися за допомогою золотого дроту. Вчені припускають, що він міг бути чимось на кшталт протезу. Навіть тоді існувала практика видалення хворих зубів. А в Давній Греції цим займався Гіппократ.

Щороку 9 лютого відзначають Міжнародний день піци. Поціновувачі італійської страви готують цього дня улюблені її варіанти. А класична Маргарита вперше була створена 200 років тому італійцем Раффаеле Еспозіто. Свою популярність піца отримала після Другої світової війни. В кожній країні існують свої традиційні варіанти начинки, а сама страва налічує близько 1000 різних рецептів.

Також цього дня святкують День зубного болю, День м’яса в Японії, День читання у ванні та День свободи їжі в Канаді.

Іменини відзначають Петро, Іван та Дмитро.

Народилися:

Цього дня народилася перша жінка-сенаторка у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років від Волині Олена Левчанівська, узбецький поет Алішер Навої, німецький інженер, конструктор першого «Мерседеса» Вільгельм Майбах, 9-й президент США Вільям Гаррісон, австрійський композитор Альбан Берг, французький біохімік, Нобелівський лауреат Жак Моно, український політик, міністр освіти і науки України у 2005-2007 роках Станіслав Ніколаєнко, український боксер-професіонал Ісмаїл Сіллах.

Події:

1648 – Богдана Хмельницького обрали гетьманом України.

1667 – укладено перемир’я між Річчю Посполитою і Московською державою, за яким Україну поділено навпіл.

1893 – у паризькому кабаре «Мулен Руж» під час вечірки, влаштованої студентами, відбувся перший у світі сеанс стриптизу. Під час імпровізованого конкурсу краси модель під сценічним псевдонімом Мона скинула з себе весь одяг. Її арешт поліцією і штраф у розмірі 100 франків викликали заворушення на вулицях.

1895 – день народження волейболу. У місті Холіок, штат Массачусетс, у спортзалі Асоціації молодих християн, керівник Молодіжної християнської організації з фізпідготовки Вільям Морган придумав нову командну гру в м’яч над сіткою.

1900 – 20-річний американський тенісист Дуайт Девіс заснував названий на його честь турнір чоловічих тенісних збірних різних країн.

1918 – у Бресті підписано мирний договір, за яким Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія визнали Українську Народну Республіку самостійною державою. Це був перший мирний договір у Першій світовій війні.

1931 – урочисте відкриття і перший знімальний день Центральної фабрики «Союзкіно» (надалі «Мосфільм»).

1931 – російський співак Федір Шаляпін відсудив 10 тисяч франків у Радянського комерційного бюро в Парижі за піратське тиражування його пісень в СРСР.

1942 – у Києві гітлерівці заарештували Олену Телігу та інших представників української інтелігенції, в основному членів ОУН.

1960 – відкрито перші вісім зірок на Алеї Слави, яку облаштували в Голлівуді. Почесних відзнак удостоїлися акторки Джоан Вудворд, Олів Борден, Луїза Фазенда, актори Рональд Колман, Престон Фостер, Барт Ланкастер, Едвард Седжвік та Ернест Торренс.

1991 – понад 90% мешканців Литви проголосували на національному референдумі за незалежність країни.

1998 – замах у Тбілісі на президента Грузії Едуарда Шеварднадзе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus