USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

9 квітня: свята, події, факти. Вербна неділя та День антикваріату

9 Квітня 2023 00:00
Сьогодні православні святкують Вербну неділю, а в західних християн – Великдень.

Також 9 квітня відзначають День Вінстона Черчілля, День антикваріату, День доблесті на Філіппінах, День національної єдності в Грузії, День пам’яті мучеників в Тунісі, День пам’яті німецького вторгнення в Данії, День фінської мови або День Мікаеля Агріколи в Фінляндії, Національний день китайського мигдалевого печива в США, Національний день колишніх військовополонених в США, Національний день працівників бібліотеки в США.

Іменини за православним календарем святкують Марта, Панас, Єфрем, Макар, Олександр, Павло та Іван.

Цього дня народилися французький поет і критик Шарль-П’єр Бодлер, український громадсько-політичний діяч, президент УНР в екзилі в 1926-1954 роках Андрій Лівицький, американський негритянський співак Поль Робсон, американський політичний і державний діяч Вільям Фулбрайт, французький актор Жан-Поль Бельмондо («Професіонал», «На останньому диханні», «Жінка є жінка», «Злодій», «Сирена з «Міссісіпі»»), українська поетеса, перекладачка Тамара Коломієць, український митець Ігор Подольчак, американська акторка Синтія Ніксон («Секс і місто»), український хокеїст Олексій Понікаровський, канадський франкомовний автогонщик Жак Вільньов, італійський футболіст, півзахисник клубу «Мілан» Анатоніо Ночеріно.

Події

У 2005 році спадкоємець британського престолу Чарльз – принц Уельський, одружився з Каміллою Паркер-Боулз.

У 2003 році Європарламент схвалив вступ до Європейського союзу 10 нових членів: Кіпру, Мальти, Естонії, Латвії, Литви, Угорщини, Польщі, Чехії, Словаччини та Словенії.

У 2000 році альбом Мобі «Play» очолив британський хіт-парад і провів на першому місці 5 тижнів.

У 1991 році у Львові засновано творче об’єднання Фонд Мазоха (засновники Роман Віктюк, Ігор Подольчак та Ігор Дюрич).

У 1990 році у Львівській опері відбулося перше засідання Львівської обласної ради першого демократичного скликання.

У 1989 році радянські війська розігнали мирну Демострація в Тбілісі. Ці криваві події отримали назву «Трагедія 9-го квітня».

У 1977 році шведська група ABBA на тиждень очолила американський хіт-парад з піснею «Dancing Queen».

У 1970 році Пол Маккартні заявив, що більше не буде співпрацювати з Джоном Ленноном, поклавши кінець існуванню «The Beatles» як групи.

У 1966 році Ватикан скасував Індекс заборонених книг, що проіснував більше чотирьох століть.

У 1963 році екс-прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчілль став першим іноземцем, якому Конгрес США присвоїв звання почесного громадянина США.

У 1930 році в Нью-Йорку вперше продемонстрували роботу відеотелефона. Зв’язок встановлено ​​між офісами компаній Bell Laboratories і AT & T.

У 1921 році в Ялті заснований музей Чехова.

У 1860 році французький винахідник Едуард-Леон Скотт де Мартінвіллем зробив перший аудіозапис, який зараз зберігається в паризькому архіві.

У 1667 році в Парижі відбулася перша в світі публічна художня виставка.

У 1654 році російський цар Олексій Михайлович передав українському посольству угоду про протекторат над ними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus