USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.40 41.60
  • PLN 10.60 10.75

8 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день зору та День восьминога

8 Жовтня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день зору і Всесвітній день восьминога, День сонячних усмішок.

В Україні – День юриста, у США – День вареників, День гри в салки, День сендвіча «Флаффернаттер», у Таджикистані – День сільського господарства, у Вірменії – День танкіста, в Хорватії – День Незалежності, в Індії – День Військово-Повітряних сил, у Перу – День Військово-Морських сил, на Кубі – День героїчного партизана.

8 жовтня День ангела імені відзначають: Єфросинія, Сергій, Герман, Досифея, Пафнутій, Микола, Олександр.

Цього дня народилися шотландський священник, який організував перший у світі ощадний банк, Генрі Дункан, український і радянський спортсмен Іван Піддубний, радянський архітектор Олексій Щусєв, російська поетеса Марина Цвєтаєва, українська радянська льотчиця Поліна Осипенко, американський письменник-фантаст Френк Герберт, радянський письменник, сценарист, журналіст Юліан Семенов (Ляндрес), український театральний діяч, учений Ігор Безгін, українська письменниця Галина Невінчана, російський і радянський кіноактор Леонід Куравльов, негритянський священник, соратник Мартіна Лютера Кінга, який двічі висував свою кандидатуру на пост президента США, Джессі Джексон, радянський спортсмен, перший олімпійський чемпіон (у парі з Людмилою Пахомовою) в танцях на льоду Олександр Горшков, український журналіст, колишній генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Віктор Чамара, американський кіноактор Майкл Дудікофф («Американський ніндзя»), чотириразовий чемпіон та багаторазовий призер Літніх Паралімпійських ігор Олексій Федина.

Події

1085 – у Венеції освячений Собор Святого Марка.

1596 – Підписано Берестейську унію, створено греко-католицьку Церкву.

1886 – Харківська міська публічна бібліотека прийняла перших відвідувачів.

1895 – прояпонський переворот в Сеулі, вбивство королеви Мін.

1896 – вперше опублікований індекс Доу-Джонса, що став головним показником ситуації на американських біржах.

1914 – Уперше під час Першої світової війни застосовано бомбардувальну авіацію.

1918 – Польська регентська рада проголосила незалежність Королівства Польща.

1938 – В Ужгороді створено перший уряд автономного Закарпаття, яке з 30 грудня 1938 р. почало називатися Карпатською Україною.

1941 – німецька армія вийшла до Азовського моря. Був зданий Маріуполь. Під час боїв потрапила в оточення 18-а армія Південного фронту. До полону потрапило понад 100 тисяч червоноармійців.

1942 – У Почаєві підписано Акт про об’єднання Української автокефальної православної церкви та Автономної православної церкви.

1945 – інженер зі штату Массачусетс Персі Спенсер запатентував мікрохвильову піч

1967 – спецзагін болівійської армії взяв у в полон Ернесто Че Гевару. Наступного дня був розстріляний

1977 – Організація Українського визвольного фронту провела в Нью-Йорку мотопохід під гаслом «Проти поневолення України московським комунізмом».

1991 – Верховна Рада України ухвалила закон про громадянство України.

1993 – Україна розпочала спецоперацію по евакуації грузинських біженців з Абхазії.

1996 – У Мадриді міністри закордонних справ України та Іспанії підписали Договір про дружбу та співробітництво між двома країнами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus