USD 41.15 41.46
  • USD 41.15 41.46
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Сьомий день операції ЗСУ в Курській області. Все, що відомо зараз

Сьогодні 08:45
Тиждень тому, в ніч на 6 серпня, ЗСУ зайшли на територію Росії в районі міста Суджа Курської області. У перші дні вони просунулися вглиб за трьома напрямками й оточили Суджу з півдня. Росіяни зупинили український наступ на підступах до залізничного вузла Коренєво і намагаються зупинити його на напрямках основних автомобільних трас. ЗСУ розвивають наступ на півдні.

Бабель зібрав усе, що відомо про операцію ЗСУ станом на 11 серпня з відкритих джерел (повідомлень осінтерів, українських пабліків, Z-пабліків і пабліків населених пунктів Курської області). Ці дані зʼявляються із затримкою, поточна ситуація відрізняється від тієї, що показана на карті.

Читати ще: Прорив у Курській області: чим така важлива Суджа, де тривають бої, та реакція Путіна

У перші дні операції українські сили обійшли Суджу з півночі. Ще 7 серпня з’являлися репортажі російських телевізійних кореспондентів із центру Суджі — військових на них не було помітно. 8 серпня були повідомлення, що ЗСУ захопили міст через річку Суджа на північ від міста. Судячи з повідомлень, ЗСУ контролюють і важливу автомобільну розв’язку на північ від Суджі.

З «виступу» біля Суджі українські сили пішли трьома напрямками: вздовж автомобільних трас 38К-030, 38К-024 і 38К-004. На першому напрямку вони підійшли до райцентру Коренєво, але закріпилися не в місті, а в селах Любимівка та Новоіванівка — приблизно за 15 кілометрів від Коренєва. Судячи з повідомлень Z-пабліків, ЗСУ обстрілювали Коренєво (в місті розташована залізнична станція і відділ прикордонслужби ФСБ).
На інших двох напрямках ЗСУ закріпилися в селі Мала Локня і спробували зайти в село Мартинівка. Z-пабліки повідомляли про бої на околицях Мартинівки і стверджували, що Мартинівка перебуває під контролем російських сил. 11 серпня з’явилися повідомлення, що ЗСУ взяли Мартинівку. Наразі немає візуальних підтверджень того, що село контролюють ЗСУ або російські сили (карта відображає «консервативну» версію).
Починаючи з 8 серпня в українських пабліках з’являються численні відео українських військових у населених пунктах Курської області — біля кордону й за кілька кілометрів від нього.

Читати ще: Росія готова пожертвувати однією з ділянок фронту заради захисту Курської області, – ISW

11 серпня з’явилися повідомлення, що ЗСУ розвивають наступ на півдні й контролюють село Плехово (дані непідтверджені). Можливий напрямок їхнього руху — це село Бєлиця, біля якого перетинаються залізнична гілка й автомобільна траса, якою підходять російські сили. Якщо ЗСУ візьмуть їх під вогневий контроль, то зможуть перерізати останні надійні шляхи постачання російського гарнізону, що залишається в центральній частині міста Суджа.

Крім того, 10 серпня Z-пабліки повідомили, що ЗСУ перетнули кордон з Росією ще в одному південному напрямку, біля села Кондратівка (підтверджень цьому немає).

Читати ще: За 48 годин Україна захопила більше території, ніж за контрнаступ-2023, – The Telegraph

Масштаби і загальний задум української операції залишаються невідомими. Найбільш консервативна версія — командування ЗСУ намагається скувати резерви російської групи військ «Північ» і змусити її припинити наступ на Харківському напрямку. За даними військового оглядача Костянтина Машовця, командування ЗС РФ уже перекинуло до Курської області близько десяти батальйонів із цієї та інших груп військ. Вони завершують зосередження і розгортаються в бойові порядки.
Тим часом експерти Інституту вивчення війни (ISW) вказують на те, що наступ українських військ у Курській області дозволив Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій.

Аналітики зазначають, що володіння Росією ініціативою на всій території бойових дій з листопада 2023 року дозволило їй визначати місце, час, масштаб і вимоги до ведення бойових дій в Україні та змусило Україну витрачати матеріальні та людські ресурси на реактивні оборонні операції.

Однак українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування відреагувати і перекинути сили та засоби в сектор, де українські війська розпочали атаку.

Читати ще: У Курській, Брянській та Бєлгородській областях РФ ввели режим контртерористичної операції

Російські війська, однак, не проводили активних бойових дій в Курській області. Росія використовувала свою загальновійськову ініціативу для тиску на Україну і спроб перешкодити українським військам накопичувати живу силу і матеріально-технічні засоби для майбутніх контрнаступальних операцій, одночасно визначаючи темп бойових дій, який дозволив би російським військам підтримувати послідовні наступальні операції.

"Володимир Путін і російське військове командування, ймовірно, хибно оцінили, що Україна не має можливості перехопити цю ініціативу, а здатність України досягти оперативної несподіванки й перехопити загальновійськову ініціативу ставить під сумнів оперативно-стратегічні припущення, які лежать в основі нинішніх російських наступальних зусиль в Україні", – ідеться в огляді ISW.

"Українська операція в Курській області і подальші можливі українські транскордонні вторгнення змушують Кремль і російське військове командування прийняти рішення про те, чи розглядати тисячокілометровий міжнародний кордон з північно-східною Україною як діючий фронт, який Росія повинна захищати, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року", – зазначається в огляді.

Фахівці вказують на те, що реакція Москви може вимагати від російського військового командування розглядати потреби в особовому складі і матеріально-технічних засобах для захисту кордону як частину плану кампанії на всій території воєнних дій, а отже, може накласти довгострокові обмеження на оперативне планування, з якими Росія раніше не стикалася.

У звіті додають, що ставлення Росії до міжнародного кордону як до "сплячого фронту" надало їй більшої гнучкості у накопиченні і залученні людських і матеріальних ресурсів для військових операцій в Україні.

Росія витратила значні ресурси на будівництво укріплень вздовж міжнародного кордону, але не виділила достатньої кількості особового складу і техніки для укомплектування та оборони цих укріплень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus