USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.46 10.64

640 тисяч передбачають на добудову харчоблоку лікарні в Липинах

30 Березня 2018 17:13
Впродовж двох останніх тижнів регіональні ЗМІ загострюють тему можливого переведення пацієнтів Олицького психоневрологічного інтернату у Волинську обласну психіатричну лікарню №1 задля вивільнення пам’ятки архітектури – замку Радзивіллів. Депутати УКРОПу, зокрема Вячеслав Рубльов, Ірина Вахович, Олександр Омельчук, Надія Хвищун, Володимир Кучер зустрілися із колективом інтернату, що налічує 395 працівників, аби зняти напругу і донести точку зору депутатського корпусу щодо вирішення проблеми, інформує прес-служба Волинського УКРОПу.

За словами в. о. головного лікаря інтернату Марії Любашевської, наразі відновлюють здоров’я у восьми відділеннях лікарні 260 пацієнтів.

«Це особливі люди, вони перебувають у своїх реаліях, власному світі, тому потребують стаціонарного лікування, хорошого слова, належного догляду, відповідного харчування. Завдяки цьому поєднанню пацієнти поволі адаптуються до життя і повертаються в суспільство, – розповідає керівник медзакладу.

– Інформація про можливий переїзд створила напружену ситуацію у колективі, тому вдячна депутатам за зустріч у стінах лікарні. Працівники готові належно працювати, але переживають за своє майбутнє. Адже це єдина бюджетна організація, яка дає роботу жителям «олицького кутка» і навіть Рівненської області».

Інтернат у історичній пам’ятці працює впродовж більш як 70 років. Замок має багато проблем, найгостріша із них – стара покрівля, яка поступово руйнується. Через постійну вологу півтораметрові стіни пам’ятки знищує грибок. Крім того, за словами медперсоналу, приміщення лікарні потребує поточних ремонтів, встановлення нового котла та прального обладнання, на часі – придбання матраців, і, навіть, взуття для пацієнтів.

«На засіданні однієї із комісій обласної ради прозвучало побажання зробити в Олиці туристичну перлину волинського краю. Але для цього рішення необхідно виважено підійти, – зазначив керівник фракції УКРОП в обласній раді, радник голови облради Вячеслав Рубльов.

– Наразі, замок Радзивіллів збережений саме завдяки колективу інтернату, який десятиліттями власними силами, своєю працею підтримує його. В перспективі розглядаємо варіант про відновлення зруйнованої школи, що знаходиться неподалік інтернату. Саме туди можна буде перевести лікувальні корпуси, якщо замок Радзивіллів захочуть відбудовувати інвестори. Проте поки польська сторона не готова до таких значних фінансових вкладень. Цей процес тривалий, але будемо дослуховуватися до різних точок зору: і колективу, і інвесторів. Працівники лікарні мають продовжувати працювати та надавати послуги».

Переконана, що важливо розвивати туристичні можливості регіону, але при цьому враховувати соціальну складову і керівник бюджетної комісії облради Ірина Вахович.

«Загрози для розвитку території не може бути. У будь-якому разі для людей знайдуться робочі місця, – каже депутат. – Замок дійсно міг би стати візитною карткою Волині, але у бюджеті області немає коштів на його відбудову. Якщо знайдеться інвестор, то будемо враховувати інтереси персоналу лікарні та пацієнтів».



У Волинській обласній психіатричній лікарні №1, що у селі Липини, депутати оглянули корпуси, у яких відновлено покрівлю за кошти обласного бюджету, а також ознайомилися із об’єктами, що потребують нових фінансових вкладень.

Найбільше вразило учасників заходу відвідування пральні, яка не «бачила» ремонтів ще з радянських часів. Наразі штукатурка на стінах практично зруйнована, обладнання не витримує жодної критики. За словами, головного лікаря психіатричної лікарні Людмили Юрко, спочатку планували замінити пральне обладнання, налагодити вентиляцію у пральні, а тоді готові були братися за ремонт.

«Якщо в Олицькому інтернаті персонал власними силами намагається навести лад у будівлі, то господарники у Волинській обласній психоневрологічній лікарні не належно виконують свої обов’язки – зробив висновок керівник фракції УКРОП в обласній раді Вячеслав Рубльов. – За результатами цього відвідування будемо формувати пропозиції рекомендаційного характеру про доцільність перебування на посадах окремих працівників лікарні».



«Одним з пріоритетів при внесенні змін до бюджету на черговій сесії облради є заклади медицини, – зазначила голова бюджетної комісії Ірина Вахович. – Передбачається виділити кошти у сумі 640 тисяч гривень для добудови харчоблоку в обласній психіатричній лікарні, а також 800 тисяч гривень для ремонту даху у четвертому корпусі лікарні. Для пральні поки передбачено придбання нового прального і сушильного обладнання. Олицький інтернат і обласна психіатрична лікарня – першочергово повинні підтримуватися із обласного бюджету, бо це заклади, що не мають спеціальних фондів, які передбачають додаткові кошти для вирішення нагальних потреб».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus