USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

6 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день усмішки і День таблиці множення

6 Жовтня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день охорони місць проживання, Всесвітній день усмішки, Всесвітній день таблиці множення, День «Прийди і візьми», День божевільного капелюшника, День помічника лікаря, Міжнародний день георозмаїття.

Також 6 жовтня – Німецько-американський день, на Шрі-Ланці – День вчителя, у Казахстані – День бухгалтера і аудитора, у Сінгапурі – День захисту дітей, у Єгипті – День збройних сил, в Аргентині – День логістики, у Туркменістані – День пам’яті і національної жалоби, у Словаччині – День пам’яті жертв битви на Дуклінському перевалі в 1944 році, на Кубі – День пам’яті жертв державного тероризму, в Угорщині – День пам’яті мучеників Арада, у Болівії – День пам’яті мучеників революції, у Венесуелі – День політолога, у Сирії – Жовтневий день звільнення, у Молдові – Національний день вина, у США – Національний день локшини та Національний день тренерів.

Православна церква України вшановує пам’ять апостола Фоми.

День ангела святкують Андрій, Антонін, Іван, Інокентій, Іраїда, Ксантіппа (Ксантіпп), Микола, Петро, Поліксені, Ревекка.

Народилися

Цього дня народилися німецький науковець і мореплавець, творець найстарішого із збережених до наших днів глобуса, відомого як Земне яблуко, Мартін Бегайм, король Франції Луї-Філіпп І, український художник театру Іван Бурячок, український драматург Іван Кочерга, український громадський і політичний діяч, дипломат, міністр внутрішніх справ і голова Ради міністрів Української держави за гетьмана Скоропадського Федір Лизогуб, польський композитор українського походження Кароль Шимановський, ірландський фізик-ядерник, творець першого прискорювача для заряджених частинок Ернест Уолтон, член Проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців) і крайовий провідник ОУН на Західноукраїнських землях, член УГВР Роман Кравчук, норвезький мандрівник, етнограф, письменник, громадський діяч Тур Хейєрдал, український історик-краєзнавець Михайло Альтер, український математик Євген Ландіс, литовський актор, дипломат Юозас Будрайтіс, український фехтувальник Вадим Гутцайт, українська біатлоністка Оксана Яковлєва, український діджей, музикант, композитор і продюсер Сергій Мошляк.

Події

1553 – за наказом султана Сулеймана І Пишного було страчено його сина – Шехзаде Мустафу.

1596 – розпочався Берестейський церковний собор.

1618 – українське військо на чолі з Петром Сагайдачним вирушило у бік Москви і розгромило московське військо Бутурліна.

1648 – війська Богдана Хмельницького взяли в облогу Львів.

1701 – Києво-Могилянській колеґії надано статус академії.

1829 – перший пробний пробіг від Манчестера до Ліверпуля здійснив паровоз «Ракета», який збудував британський винахідник Дж. Стефенсон.

1848 – у Відні розпочалося народне повстання, яке вилилось у революцію 1848-1849 рр.

1917 – відбувся І Всеукраїнський з'їзд товариств «Просвіта».

1927 – у Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму.

1948 – в Ашгабаті стався один із найпотужніших землетрусів у світі, що спричинив великі людські жертви. Тепер у Туркменістані цього дня відзначають День поминання.

1973 – атакою єгипетських та сирійських військ під час єврейського свята Йом-Кіпур почалася Війна Судного дня між Ізраїлем та арабськими країнами.

1975 – київське «Динамо» виграло Суперкубок УЄФА у клубу «Баварія» (Мюнхен) в другому матчі 2:0 (перший 1:0).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus