USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.72

6 жовтня: свята, події, факти. День вчителя та День територіальної оборони

Сьогодні 00:00
6 жовтня відзначають Міжнародний день африканської діаспори, Міжнародний день благословення рибальського флоту, Всесвітній день охорони місць проживання, Всесвітній день пішої ходи та Всесвітній день церебрального паралічу.

Сьогодні в Україні відзначають День вчителя та День територіальної оборони.

Також 6 жовтня – Німецько-американський день, на Шрі-Ланці – День вчителя, у Казахстані – День бухгалтера і аудитора, у Сінгапурі – День захисту дітей, у Єгипті – День збройних сил, в Аргентині – День логістики, у Туркменістані – День пам’яті і національної жалоби, у Словаччині – День пам’яті жертв битви на Дуклінському перевалі в 1944 році, на Кубі – День пам’яті жертв державного тероризму, в Угорщині – День пам’яті мучеників Арада, у Болівії – День пам’яті мучеників революції, у Венесуелі – День політолога, у Сирії – Жовтневий день звільнення, у Молдові – Національний день вина, у США – Національний день локшини та Національний день тренерів.

Православна церква України вшановує пам’ять апостола Фоми.

День ангела святкують Іван, Макар.

Цього дня народилися німецький науковець і мореплавець, творець найстарішого із збережених до наших днів глобуса, відомого як Земне яблуко, Мартін Бегайм, король Франції Луї-Філіпп І, український художник театру Іван Бурячок, український драматург Іван Кочерга, український громадський і політичний діяч, дипломат, міністр внутрішніх справ і голова Ради міністрів Української держави за гетьмана Скоропадського Федір Лизогуб, польський композитор українського походження Кароль Шимановський, ірландський фізик-ядерник, творець першого прискорювача для заряджених частинок Ернест Уолтон, член Проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців) і крайовий провідник ОУН на Західноукраїнських землях, член УГВР Роман Кравчук, норвезький мандрівник, етнограф, письменник, громадський діяч Тур Хейєрдал, український історик-краєзнавець Михайло Альтер, український математик Євген Ландіс, литовський актор, дипломат Юозас Будрайтіс, український фехтувальник Вадим Гутцайт, українська біатлоністка Оксана Яковлєва, український діджей, музикант, композитор і продюсер Сергій Мошляк.

Події

1553 – за наказом султана Сулеймана І Пишного було страчено його сина – Шехзаде Мустафу.

1596 – розпочався Берестейський церковний собор.

1618 – українське військо на чолі з Петром Сагайдачним вирушило у бік Москви і розгромило московське військо Бутурліна.

1648 – війська Богдана Хмельницького взяли в облогу Львів.

1701 – Києво-Могилянській колеґії надано статус академії.

1829 – перший пробний пробіг від Манчестера до Ліверпуля здійснив паровоз «Ракета», який збудував британський винахідник Дж. Стефенсон.

1848 – у Відні розпочалося народне повстання, яке вилилось у революцію 1848-1849 рр.

1917 – відбувся І Всеукраїнський з'їзд товариств «Просвіта».

1927 – у Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму.

1948 – в Ашгабаті стався один із найпотужніших землетрусів у світі, що спричинив великі людські жертви. Тепер у Туркменістані цього дня відзначають День поминання.

1973 – атакою єгипетських та сирійських військ під час єврейського свята Йом-Кіпур почалася Війна Судного дня між Ізраїлем та арабськими країнами.

1975 – київське «Динамо» виграло Суперкубок УЄФА у клубу «Баварія» (Мюнхен) в другому матчі 2:0 (перший 1:0).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus