USD 41.60 41.85
  • USD 41.60 41.85
  • EUR 41.50 41.85
  • PLN 10.50 10.70

6 червня: свята, події, факти. День кінотеатру просто неба та День журналіста України

6 Червня 2024 00:00
6 червня – Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля, Всесвітній день трансплантології, День Йо-йо, День кінотеатру просто неба, День садівництва, Міжнародний день консультантів, або Всесвітній День консультанта з управління, Всесвітній день зеленого даху.

Сьогодні в Україні відзначають День журналіста.

У Швеції – День прапора, Національний день Швеції, на Тайвані – День інженера, в Аргентині – День інженерної справи, в Австралії – День штату Квінсленд, у Болівії – День учителя, у Південній Кореї – День пам’яті, у Сальвадорі – День біолога, у Німеччині – День слабозорих, в Казахстані – День фінансової поліції, у США – Національний день обізнаності про хворобу Хантінгтона, Національний день яблучного торта, у Чилі – Національний день торгівлі.

У православному календарі – день пам’яті преподобного Віссаріона-дивотворця, день пам'яті преподобного Іларіона Нового, ігумена Далматської обителі.

Іменини сьогодні відзначають Георгій, Сусанна, Іларіон, Лук'ян, Віссаріон, Ростислав, Софія, Юліана.

Народилися

Цього дня народилися іспанський художник, найбільший представник іспанського бароко Дієго Веласкес, французький драматург, «батько французької трагедії» П’єр Корнель, польська письменниця Еліза Ожешко, український історик, педагог, громадсько-політичний діяч Олександр Барвінський, німецький фізик, який 1909 року розділив з італійцем Гульєльмо Марконі Нобелівську премію за винахід бездротового телеграфа, Карл Фердинанд Браун, англійський дослідник Антарктиди Роберт Фолкон Скотт, німецький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури Томас Манн, німецький інженер та конструктор стрілецької зброї Гуго Борхардт, українсько-американський інженер (авіаконструктор) і підприємець, уродженець Києва Ігор Сікорський, вірменський композитор Арам Хачатурян, американський астронавт Девід Скотт, король Бельгії Альберт ІІ, український поет Петро Перебийніс, український онколог, перший міністр охорони здоров’я незалежної України Юрій Спіженко, український економіст і політик Богдан Данилишин.

Події

1683 – у Англії в Оксфорді відкрили перший у світі публічний музей.

1762 – під час Семирічної війни британські війська розпочали облогу Гавани.

1832 – початок Червневого повстання в Парижі.

1882 – ньюйорківець Генрі Сілі запатентував електричну праску.

1889 – велика пожежа в Сіетлі знищила весь центр міста.

1925 – Уолтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію Chrysler.

1933 – у місті Кемден (штат Нью-Йорк) відкрився перший у світі кінотеатр, у якому фільм можна було дивитись не виходячи з автомобіля.

1944 – у Західній Європі відкрито Другий фронт: на Півночі Франції почалась висадка військ союзників з антигітлерівської коаліції.

1981 – зареєстровано перших хворих на СНІД.

1990 – Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ і обрав митрополита Мстислава другим патріархом Української автокефальної православної церкви.

2023 – окупаційні російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus