USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.25 10.50

$50 млн на потреби армії та визнання водійських прав: про що домовились Зеленський та Ердоган

3 Лютого 2020 18:19
У понеділок, 3 лютого, президент Туреччини Реджеп Ердоган приїхав в Україну з офіційним візитом. Він зустрівся з Володимиром Зеленським. Під час зустрічі лідери країн підписали низку спільних угод та обговорили двосторонні відносини і спільні виклики, що стоять перед двома державами.

Офіційна частина зустрічі з Володимиром Зеленським розпочалась об 11 ранку, а пізніше політики виступили зі спільною пресконференцією, пише 24 канал.

Перед виступом двох президентів між державами підписали низку двосторонніх угод та договорів:

– угоду про військово-фінансове співробітництво;

– протокол про втілення фінансової допомоги;

– угоду про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія;

– меморандум про взаєморозуміння про співробітництво між службами з надзвичайних ситуацій;

– меморандум про взаєморозуміння щодо переговорів про угоду про зону вільної торгівлі;

– протокол про співробітництво між державними архівними службами.

Про що говорили Зеленський і Ердоган

За протоколом, зі вступним словом виступає той президент, який приймає колегу. Відтак слово взяв Володимир Зеленський. Він розпочав розмову зі співчуття Ердогану через загибель турецьких військових у сирійському Ідлібі.

«Україна, яка шостий рік перебуває у стані війни, як ніхто розуміє і поділяє біль такої втрати»,– заявив президент України.

Він також підкреслив, що нинішня зустріч двох президентів є доволі символічною, позаяк саме у цей день 1992 року розпочалися дипломатичні відносини між Україною і Туреччиною.

«За ці роки ми пройшли шлях від звичайних стосунків сусідніх держав до взаємовигідного стратегічного партнерства. Сьогодні ми провели конструктивні та змістовні переговори», – запевнив Володимир Зеленський.
Що відомо про візит Ердогана в Україну

Володимир Зеленський та Реджеп Ердоган провели зустріч віч-на-віч і виступили на спільній пресконференції. Після засідання вони підписали спільну заяву президентів.

Посол України у Туреччині Андрій Сибіга відзначив, що візит Реджепа Ердогана до Києва є дуже важливим для міждержавних відносини України і Туреччини. Зокрема, за підбором питань, які обговорюватимуться.

Український дипломат, зокрема, висловив сподівання, що підпишуть низку документів, що стосуватимуться сфери міграційного співробітництва. За його словами, це зменшить кількість бюрократичних процедур при подорожах громадян.

Також Україна очікує підписання угоди про взаємне визнання водійських прав, що стане практичним кроком, спрямованим на посилення захисту прав громадян обох країн.

Сторони підпишуть документ про співробітництво між службами з надзвичайних ситуацій. Він, наприклад, повинен сприяти взаємодії на випадок трагедій і надзвичайних подій.

Також заплановано, що підпишуть угоду, за якою Туреччина надасть близько 50 мільйонів доларів на потреби української армії, зокрема на закупівлі озброєння. Загалом на різних етапах реалізації є близько 50 спільних проєктів у сфері військово-технічного співробітництва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus