USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.72

5 студентів луцького «політеху» захворіли на сальмонельоз

10 Лютого 2021 09:53
Станом на 07.02.2021 р. з симптомами гострої кишкової інфекції госпіталізовано 5 студентів Луцького національного технічного університету, які проживають в гуртожитку. Стан хворих середньої важкості. Постраждалі знаходяться на стаціонарному лікуванні. За результатами бактеріологічного обстеження у всіх хворих встановлено етіологічну причину захворювання і це – сальмонела.

Про це інформує ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Для з’ясування причин та обставин виникнення спалаху лікарями-епідеміологами обласного лабораторного центру розпочато епідеміологічне розслідування. Встановили, що спалах має побутовий характер, захворілі вживали м’ясні страви домашнього приготування. Зі слів студентів страви зберігались в холодильнику. В студентських їдальнях і інших закладах громадського харчування вони не харчувалися.

Захворювання на сальмонельоз, рівень якого в області зростає, стало серйозною загрозою епідблагополуччя населення. За даними факторного аналізу проведеного фахівцями лабораторного центру, 22% з числа захворілих пов’язують захворювання з вживанням м’ясних продуктів, 38% – з вживанням яєць, 21% – з вживанням кулінарних виробів.

Довідка

Сальмонельоз – це захворювання з групи кишкових інфекцій, що передається від тварин, хворої людини або носія інфекції до здорової людині фекально-оральним шляхом. Причиною захворювання є його збудник – паличка роду сальмонел. Сальмонела виявляє високий рівень стійкості до дії чинників зовнішнього середовища, і здатна виживати при досить високих температурах. Джерелом зараження є в основному тварини і птахи.

Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів викликаних ними захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м’ясі – близько 2-4 місяців (у замороженому м’ясі – 6 місяців), у пиві – до 2 місяців, у грунті – до 18 місяців. У молочних продуктах сальмонели живуть теж тривало (молоко – 20 днів, кефір – до 2 місяців, вершкове масло – до 4 місяців, сир – до 1 року). Соління та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

Сальмонельоз поширений повсюдно, більше того, у світі спостерігається зростання захворюваності цією небезпечною інфекцією. Основними її джерелами є сільськогосподарські тварини, а також дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни і навіть холоднокровні хребетні, здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання. Передача збудника від інфікованої людини до здорової має менше значення, крім випадків, коли бактеріоносій займається продажем або приготуванням їжі.

У деяких продуктах (молоко, м’ясо) сальмонели можуть не лише виживати, але і розмножуватися, не змінюючи при цьому зовнішній вигляд і смак продуктів харчування.

При проникненні сальмонел в організм людини з їжею перші симптоми можуть з’явитися вже через кілька годин, або ж протягом 3 днів, зазвичай – протягом першої доби. При контактно-побутовому зараженні інкубаційний період може збільшитися до 8 днів. Симптоми і важкість хвороби визначаються формою її протікання. Шлунково-кишкова форма, що виникає майже в 98% випадків інфікування, характеризується різким підвищенням температури тіла, слабкістю, ознобом, головним болем, нудотою та болями в животі, виснажливим проносом. Якщо хвороба протікає у важкій формі, то спостерігається збільшення печінки і селезінки, а також зневоднення. Не виключено розвиток ниркової недостатності.

Профілактика захворювань на побутовому рівні.

Спеціальної вакцини від сальмонельозу не існує. Профілактичні заходи передбачають:

– кип’ятіння молока;

- достатню термічну обробку м’яса, риби, птиці;

- відмову від пиття сирих яєць, вживання яєчні – «глазуньї», відмову від домашнього майонезу з сирими яйцями;

- використання гусячих, качиних яєць тільки в тісто;

- для готових та сирих продуктів необхідно використовувати окремий посуд, ножі, обробні дошки;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;

- дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;

– при покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання, за необхідності – вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продуктів (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника);

- споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;

- перед споживанням овочі та ягоди мити під проточною водою чи ошпарити кип’ятком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus