USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70

5 червня: свята, події, факти. День охорони довкілля та День повітряних куль

5 Червня 2024 00:00
5 червня в Україні і світі Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством. Подія щорічно відбувається від 2017 року. Присвячена вона даті, коли набула чинності Угода про попередження, стримування та ліквідації незаконного та нерегульованого рибальства (2016 рік), а ініціаторами створення стали представники Генеральної комісії з питань рибальства. Під час сесії вони розкрили питання злочинного виловлювання риби у водах Середземного моря.

Також 5 червня Всесвітній день боротьби з видовою дискримінацією. Це свято зоозахисників, які стверджують, що один біологічний вид не повинен пригнічувати інших.

А ще 5 червня Всесвітній день навколишнього середовища. Свято було встановлено ООН з метою пропагування обізнаності і спонукання до практичних дій для захисту природи.

5 червня святкують День повітряних куль. Саме цього дня 1783 року брати Монгольф’є підняли першу в світі повітряну кулю у небо. Виготовили її з тканини, об’ємом 600 м3. Всього лише за 10 хвилин ця куля подолала відстань 2 км. До винаходу братів спочатку люди ставилися з побоюванням, але вже через п’ять місяців Монгольф’є змогли його так вдосконалити, що він підняв у повітря людей.

Також 5 червня День персонального комп’ютера Apple II. 1977 року вийшла нова версія персонального комп’ютера Apple II. Хоча ціна цієї моделі вдвічі перевищувала вартість першої, вона відразу стала найпопулярнішою серед покупців. Вважається, що саме з цього і почалася комп’ютерна революція.

В США святкують День кетчупу, День монгольф’єра, День пончика, Пряниковий день, у В’єтнамі – Свято середини року, у Данії – День Конституції, День батька, на Сейшельських островах – День визволення, на Багамських островах – День праці, в Екваторіальній Гвінеї – День президента, в Азербайджані – День меліоратора.

5 червня в церковному календарі – день пам’яті святого священномученика Доротея, єпископа Тирського.

День ангела сьогодні відзначають: Ігор, Георгій, Дмитро, Костянтин, Леонід, Марк, Петро, Федір.

Цього дня народилися англійський астроном і математик Джон Адамс, іспанський поет, музикант і художник Федеріко Гарсіа Лорка, український політик, президент УНР в екзилі у 1989-1992 роках, голова ОУН з 1981 року Микола Плав’юк, англійський режисер Тоні Річардсон (фільм «Том Джонс»), польська актриса, головна героїня фільму Ельдара Рязанова "Іронія долі, або З легким паром!« Барбара Брильська, французький кінорежисер, сценарист Жак Демі («Шербурзькі парасольки»), радянський кінорежисер Іскандер Хамраєв («Сіль землі», «Шапка Мономаха», «Червона стріла»), грузинський актор театру й кіно Кахі Кавсадзе (Абдулла у фільмі «Біле сонце пустелі»), український співак Степан Грищенко, польська акторка Барбара Брильська («Іронія долі, або з легким паром»), латвійський шоумен, музикант, телеведучий, учасник гурту «Несчастний случай» Валдіс Пельш, український легкоатлет Сергій Демидюк.

Події

1783 – французькі винахідники брати Монгольф’є в рідному містечку Анноні запустили на висоту 500 м перший у світі тепловий аеростат – повітряну кулю. Він був виготовлений із паперу з прокладкою з лляного полотна. Висота кулі була 15 метрів, об’єм – 2200 кубічних метрів, а важила вона понад 200 кг.

1849 – Данія стала конституційною монархією.

1882 – у Парижі відкрито Музей Гревен.

1894 – у Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка.

1910 – у Києві відбувся перший політ на вітчизняному літаку конструкції професора Політехнічного інституту Олександра Кудашева, який сам же й виконував роль пілота. За 11 днів у повітря підняв свій літак і студент Ігор Сікорський.

1919 – під час українсько-польської війни 1918–1919 років розпочалася Чортківська офензива Української Галицької Армії (УГА), внаслідок якої від поляків було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни.

1940 – у США були продемонстровані перші шини з синтетичної гуми.

1945 – воєначальники союзних держав підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини й прийняття верховної влади в ній урядами СРСР, США, Великої Британії й Франції.

1947 – держсекретар США Джордж Маршалл виголосив промову в Гарвардському університеті, в якій виклав програму допомоги післявоєнній Європі, яка пізніше отримала назву «план Маршалла».

1957 – дослідник наркотиків доктор Герберт Бергер ініціював перед АМА перевірку спортсменів на допінг.

1968 – після перемоги на первинних президентських виборах у Каліфорнії був смертельно поранений сенатор Роберт Кеннеді, який помер наступного дня. Постраждали ще п’ятеро осіб. Убивця Серхан Бішара був відразу ж схоплений.

1977 – у продажу з’явився перший персональний комп’ютер Apple II.

1981 – американський вчений із центру з контролю над захворюваннями М. Готліб уперше описав новий вірус, який глибоко вражає імунну систему людини, – AIDS, синдром набутого імунодефіциту.

1990 – Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

2006 – Сербія оголосила про незалежність, а об’єднання Сербії та Чорногорії остаточно ліквідоване.

2009 – суд Каліфорнії виніс смертний вирок 38-річному Реймонду Лі Ойлеру, який скоїв 20 підпалів лісів, унаслідок яких загинуло 5 осіб – пожежники, які намагалися врятувати від вогню сільський будинок. Ойлер не припинив палити ліси, навіть коли дізнався про загибель людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus