USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.35 41.55
  • PLN 10.60 10.75

431 заклад має власне укриття: у Луцькому районі рятувальники оглядають бомбосховища

Сьогодні 08:43
Напередодні нового навчального року у школах та дошкільних навчальних закладах Волині перевіряють наявність укриттів та безпекову ситуацію у них. У Луцькому районі уже оглянули 215 бомбосховищ в освітніх закладах.

Про це розповів Суспільному головний фахівець ДСНС Волині Андрій Мельничук.

До однієї з таких перевірок, яку організували працівники Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій на Волині долучилося журналісти. Перевіряли укриття в школі та дитячому садочку поблизу Луцька з безпековою метою, але не розголошують, де саме.
Читати ще: Навчальний рік у школах Луцької громади стартує 2 вересня: коли канікули

Загалом на території Луцького району є 448 шкіл та дитсадків. З них 431 заклад має власні укриття різного типу або використовує розташовані на відстані до п’ятиста метрів.

«Суттєвих недоліків немає, всі заклади забезпечені. Ми проводимо щоквартальні обстеження і контролюємо постійно цей процес, тримаємо зв’язок із директорами та надаємо методичні рекомендації», – каже рятувальник.
Вчителька Наталія Гренасюк показує аварійний вихід зі школи, яким користується її клас під час повітряної тривоги. Говорить: учні першого класу упродовж наступного тижня вивчатимуть правила евакуації та шлях до укриття.

Укриття, розташоване за 300 метрів від ліцею, може одночасно розмістити 450 людей, каже директорка закладу Наталія Сікора. Всі 20 класів, що є в навчальному закладі, мають чітко виділені місця в укритті. У разі довготривалої повітряної тривоги, у ньому є можливість проводити уроки.
У цьому ліцеї протирадіаційне укриття площею 320 квадратних метрів, розповідає головний фахівець сектору цивільного захисту Андрій Мельничук. З його слів, воно обладнане за усіма вимогами та може забезпечити перебування людей упродовж 48 годин.

У цьому критті є все необхідне: вентиляція, додатковий аварійний вихід, засоби пожежогасіння, місткість для гігієни людей, термометр, засоби обігрівання на зимовий період, контейнери для їжі, вода, ковдри, шанцевий інструмент в повному обсязі, у разі якщо завалить один з виходів, до прибуття рятувальних служб, люди могли б самі розпочати розбирати завал.
Наступним перевірили дитсадок у цьому селі. Його відвідує 53 вихованці, працює 15 людей персоналу, говорить завідувачка господарства Людмила Оверчук. Показує укриття найпростішого типу: до 2022 року тут був льох.

Читати ще: Для волинських шкіл закуповують вісім автобусів

Представниця батьківського комітету Тетяна Мельник спокійна за свою доньку піл час повітряних тривог, коли вона у садочку.

«Я була в укритті, я бачила його з середини, тому можу запевнити батьків, що дітки доглянуті належним чином, всі правила безпеки в нас дотримуються», – зазначила жінка.
Станом на закінчення навчального року у 2024 році усі заклади освіти в області були забезпечені укриттями на 92,2 %, зауважила керівниця обласного управління освіти та науки Наталія Матвіюк.

З її слів, за літо ситуація могла змінитися, адже керівники закладів освіти шукали можливості, щоб забезпечити якнайкращі умови для створення укриттів. У когось проводилися ремонти, хтось укладав договори з сусідніми організаціями та установами щодо оренди бомбосховищ, хтось пробував будувати укриття. Чітка цифра буде відома після 2 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus