USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

4 серпня: свята, події, факти. День Повітряних сил ЗСУ та День сестер

Сьогодні 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день спелеолога, Міжнародний день пива, День собаки-помічника, День сестер (відзначається у першу неділю серпня), Міжнародний день димчастого леопарда, День народження шампанського.

В Україні сьогодні – День Повітряних сил Збройних сил України.

У США 4 серпня відзначають професійне свято – День берегової охорони, у Буркіна-Фасо – День Революції, в Японії – День мосту та паличок для їжі, у Словаччині – День Матиці Словенської, у Віторії-Гастейс (Іспанія) – День Білої Мадонни.

Цього дня народилися дружина короля Георга VI, мати королеви Єлизавети II Єлизавета Боуз-Лайон; українська акторка й театральна діячка Марія Заньковецька (Адосовська); норвезький письменник, лауреат Нобелівської премії Кнут Гамсун (Кнуд Педерсен); український письменник, літературний критик і літературознавець, громадський діяч, педагог Антін Крушельницький; американський джазовий музикант, трубач, лідер джаз-бендів, композитор Луї «Сачмо» Армстронг; палестинський політик і державний діяч, голова виконкому Організації визволення Палестини, лауреат Нобелівської премії миру Ясір Арафат («головна» дата народження – 24 серпня; дату народження 4 серпня називав сам Арафат); український і єврейський підприємець, український політичний і державний діяч, прем’єр-міністр України у 2001-2002 роках, нардеп кількох скликань Анатолій Кінах; український політик і дипломат Ігор Осташ; американський політик, президент США Барак Обама; український політик, нардеп декількох скликань Віталій Хомутиннік; українська модель, співачка і волонтерка Дар’я Астаф’єва.

Події

1408 – перша літописна згадка про місто Мена Чернігівської області.

1492 – розпочалася експедиція Христофора Колумба для пошуку найкоротшого морського шляху до Індії.

1687 – гетьманом Лівобережжя (лівобережної України) обрано Івана Мазепу.

1693 – французький чернець Дом Періньйон (Pierre «Dom» Pérignon) відкрив секрет приготування шампанського.

1777 – відставний драгун Філіп Естлі відкрив у Лондоні перший у світі цирк.

1783 – укладено Георгіївський трактат. Грузинське царство перейшло під протекторат Російської імперії.

1914 – створено Бойову управу українських січових стрільців – організаційно-координаційний центр легіону УСС.

1914 – у Львові створено Союз визволення України (СВУ) на чолі з Дмитром Донцовим.

1922 – під час похорону винахідника телефона Александера Белла в Північній Америці були вимкнені протягом хвилини 13 мільйонів апаратів.

1926 – на площі Піккаділлі встановлені перші у Лондоні світлофори.

1934 – на «Криворіжсталі» запущена перша доменна піч.

1962 – ув’язнення лідера організації «Африканський національний конгрес» Нельсона Мандели, в тюрмі він провів 28 років.

1995 – у Хорватії почалася операція «Буря» проти сербських сепаратистів, що тривала до 7 серпня.

2016 – команда з Оксфордського університету сягає квантового вентиля з рекордною точністю 99,9%, фактично еталона, необхідного для побудови квантового комп’ютера. Квантовий вентиль – базовий елемент квантового комп’ютера, що перетворює вхідні стани кубітів на вихідні за певним законом.

2020 – вибухи у порту Бейрута, столиці Лівану. У результаті щонайменше 220 людей загинуло та 6000 було поранено, 110 пропало безвісти. До 300 000 людей втратили домівки, з них 80 000 дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus