USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

31 травня: свята, події, факти. День блондинок та Європейський день братів і сестер

31 Травня 2024 00:00
Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день блондинок і блондинів, Всесвітній день без тютюну, День народження велосипедного спорту, Всесвітній день папуги, Всесвітній день боротьби з соціальною нерівністю, Міжнародний день розсіяного склерозу, Всесвітній день видри, Європейський день братів і сестер.

У США – День тістечка Macaroon, у ПАР – День республіки, в Казахстані – День пам’яті жертв політичних репресій і голоду, в Грузії - День поліцейського, в Перу - День солідарності та роздумів про стихійні лиха, в Аргентині - Національний день пива, Національний день туристичного гіда.

31 травня в церковному календарі – день пам’яті апостола від 70 Єрма. Апостол Єрми, відомий також як Єрм, є одним із апостолів від сімдесяти. Він згадується в посланні апостола Павла до Римлян, де Павло просить вітати Єрму та інших братів (Рим. 16:14). Єрма, можливо, був одним з видатних членів християнської громади в Римі, оскільки апостол Павло згадує його на ім'я і включає до числа братії. Церковний переказ вважає Єрма єпископом Філіппополя. Він відомий своїми подвигами і трудами у Христовому благовісті.

31 травня День ангела відзначають: Борис, Веремій, Христина, Миколай, Роман, Філіп.

31 травня народилися американський поет, публіцист, співець «світової демократії» Уолт Уїтмен; ірландський кораблебудівник, творець «Титаніка» Вільям Піррі; американський актор кіно й театру, ведучий радіо й телебачення Дон (Домінік) Амічі; американський кіноактор, режисер, сценарист і продюсер Клінт Іствуд; український мовознавець, громадський діяч Петро Кононенко; творець першого у світі мультимедійного персонального комп’ютера Amiga Джей Майнер; український легкоатлет Анатолій Бондарчук; український веслувальник на байдарці Сергій Чухрай; американська супермодель та співачка Брук Шилдс («Блакитна лагуна»); ірландський кіноактор Колін Фаррел («Александр», «Особлива думка»).

Події

1223 – монгольські війська під командуванням Субедея і Джебе перемогли русько-половецькі сили у битві на річці Калка.

1859 – в Лондоні запустили знаменитий годинник Біг-Бен на вежі парламенту.

1868 – у Парижі відбулися перші велосипедні перегони.

1870 – професор Едвард Джозеф де Смедт із компанії American Asphalt запатентував асфальт («французьке асфальтне покриття»). Вперше його застосували в липні того же року на Вільям-стріт у Ньюарку.

1879 – у Берліні відкрили першу у світі електричну залізницю та продемонстрували перший електропоїзд, сконструйований Вернером фон Сіменсом.

1884 – американський лікар та пропагандист вегетаріанства Джон Келлог запатентував кукурудзяні пластівці.

1894 – відкрили електричний трамвай у Львові.

1918 – в радянській Росії введено спільне навчання школярів і школярок.

1938 – українець Антон Губенко здійснив перший в історії радянської авіації таран та вцілів.

1946 – у Києві створено літакобудівне конструкторське бюро Олега Антонова.

1988 – Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day).

1989 – на установчій конференції у Неаполі утворили Міжнародну асоціацію україністів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus