USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

30 травня: свята, події, факти. День обіймів вашої кішки та День «Полий квіти»

30 Травня 2024 00:00
30 травня – Всесвітній день боротьби проти астми і алергії, День жіночої емансипації (День емансіпе), Міжнародний день обіймів вашої кішки, День «Полий квіти».

В Україні – День степу.

У США – Національний день рекрутера, День м’ятного джулепа, День креативності, День «У моєму відрі дірка», День поливання квітів, День Ронні Джеймса Діо, у Венесуелі – День географа, у Коста-Ріці – День журналіста, у Нікарагуа – День матері, в Іспанії – День Канарських островів, у Домініканській Республіці – День свободи, у Гондурасі – День фахівця лісового господарства та Національний день дерева, в Аргентині – Національний день донорства органів, у Перу – День картоплі, в Малайзії – Свято врожаю, у Таїланді – День короля Прачадіпока, в Пуерто-Ріко – День пам’яті жертв теракту в аеропорту Лод, у Хорватії – День парламенту, у Польщі – свято Тіла і Крові Христових, відоме як Корпус Крісті.

30 травня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Ісаакія Сповідника.

Іменини у Василя та Якова.

Народилися

Цього дня народилися австрійський астроном і математик Георг фон Пурбах, ювелір, автор знаменитих яєць Карл Фаберже, українсько-американський скульптор і художник, педагог, один з основоположників кубізму у скульптурі Олександр Архипенко, американський кінорежисер Говард Гоукс, аериканський кінопродюсер, один із засновників Американської академії кіномистецтв Ірвінг Грант Тальберг, шведський фізик і астроном, Нобелівський лауреат Ганнес Альвен, король свінгу, американський джазмен Бенні Гудмен, український пісняр Богдан Весоловський, американський дипломат, перший посол США в Україні Роман Попадюк, українська співачка, народна депутатка IV-VI скликань Оксана Білозір, американський репер BigL, український і бельгійський велосипедист Ігор Абакумов.

Події

1381 – початок селянського повстання в Англії.

1431 – в Руані спалено Жанну д'Арк.

1536 – король Англії Генріх VIII одружився з Джейн Сеймур, фрейліною його перших двох дружин.

1574 – Генріх III став королем Франції.

1635 – Тридцятилітня війна: підписано Празький мир.

1805 – військовий наказний отаман Матвій Платов заснував Новочеркаськ як новий адміністративний центр Землі Війська Донського.

1871 – падіння Паризької комуни.

1876 – у німецькому містечку Емс російський цар Олександр ІІ підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури.

1884 – відкрито рух Катерининською казенною залізницею, яка з'єднала Донецький вугільний і Криворізький залізорудний басейни.

1896 – на Ходинському полі в Москві загинули в тисняві 1389 людей, що брали участь в урочистостях з нагоди коронації Миколи II.

1906 – у Санкт-Петербурзі засновано перше легальне білоруське видавництво «Загляне сонца і ў наша аконца».

1913 – у Лондоні між Балканською коаліцією (Болгарське царство, Королівство Сербія, Чорногорія та Королівство Греція) і Османською імперією підписано мирний договір, що завершував Першу Балканську війну.

1919 – у Владивостоці на Другій сесії Української Далекосхідної Крайової Ради ухвалено Конституцію національно-культурної автономії українства на Далекому Сході.

1921 – засновано Донецький гірничий технікум (з 1926 року – гірничий інститут).

1923 – у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем.

1942 – авіація Великої Британії здійснила перший масовий наліт на Третій Рейх – в рейді брали участь близько тисячі літаків.

1980 – Папа Римський Іван Павло II відвідав Францію.

1982 – 16-м членом НАТО стала Іспанія (перша країна з часу вступу ФРН в 1955 році).

1985 – у Франції на авіакосмічному салоні відбувся перший показ літака Ан-124 «Руслан».

1999 – у Мінську в тисняві в переході станції метро «Неміга» загинули 54 людини, сотні дістали поранення.

2000 – у день похорону українського композитора Ігоря Білозора, який помер від травм, отриманих у бійці з російськими шовіністами, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus