USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

30 серпня: свята, події, факти. Міжнародний день китової акули та День Франкенштейна

Сьогодні 00:00
Сьогодні у світі – Міжнародний день китової акули, День народження електричного пилососа, Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, День Франкенштейна, Міжнародний день Каберне Совіньйон.

У Казахстані – День Конституції, у Татарстані – День республіки, у США – День іграшки слінкі, Національний день смажених на вогні маршмеллоу, Національний день холістичного здоров'я домашніх тварин, на островах Теркс і Кайкос – День Конституції, у Східному Тиморі – День консультації, у Туреччині – День перемоги, у Киргизії – День працівників архіву, у Перу – День святої Рози з Ліми, в Ірані – Національний день гепарда.

30 серпня в церковному календарі – день пам’яті святих Олександра, Івана, Павла, патріархів Царгородських.

Іменини святкують Олександр, Арсеній, Опанас, Гавриїл, Григорій, Данило, Іван, Ігнатій, Леонід, Макар, Павло, Петро, Федір, Яків, Єлизавета.

Народилися

Цього дня народилися французький художник Жак-Луї Давід, англійська письменниця, авторка книг про Франкенштейна Мері Шейлі, німецький композитор Адольф Гессе, британський фізик і хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії Ернест Резерфорд, шведський фізико-хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії Теодор Сведбег, американський фізик, лауреат Нобелівської премії Едвард Перселл (відкрив ядерний магнітний резонанс), український поет-гуморист і сатирик Павло Глазовий, український історик Микола Ляхович, американський підприємець, один із найвідоміших інвесторів Уоррен Баффет, українська актриса театру й кіно, народна артистка України Лариса Кадочникова, самопроголошений президент Білорусі, диктатор Олександр Лукашенко, американська акторка і модель Кемерон Діас, футболіст Максим Шацьких.

Події

1700 – розпочалася Велика Північна війна між Московським царством та Шведською імперією.

1835 – в Австралії засновано місто Мельбурн.

1836 – у Техасі засновано місто Х'юстон.

1860 – було запущено перший британський трамвай – Birkenhead Street.

1873 – відкрили Землю Франца-Йосифа.

1877 – французький винахідник-самоучка Еміль Рено запатентував праксиноскоп – прабатька мультиплікації.

1901 – англійський винахідник Хьюберт Сесіл Бут запатентував електричний порохотяг.

1920 – у Празі утворено Українську військову організацію на чолі з Євгеном Коновальцем.

1940 – відбулося весілля британських акторів Лоуренса Олів'є та Вів'єн Лі.

1941 – у Житомирі вбили членів Проводу українських націоналістів Омеляна Сеника та Миколу Сціборського.

1973 – у Кенії було заборонено полювання на слонів.

1991 – Азербайджан проголосив незалежність.

1991 – в Українській РСР заборонено Комуністичну партію.

1993 – на Ейфелеву вежу в Парижі піднявся 150-мільйонний відвідувач.

1995 – фон Течнер та Іварсей створили компанію Opera Software. Цей день розробники браузера вважають днем народження Opera.

2002 – Генрі Купрашвілі в древньогрузинському військово-тренувальному стилі, зв’язаний у чотирьох місцях по руках і ногах, першим в історії людства переплив протоку Дарданелли, подолавши 12 кілометрів за 3 години і 15 хвилин.

2021 – у порту міста Фредеріксгавн (Данія) Україні від Великої Британії офіційно передано криголам RRS James Clark Ross, колишній флагман Британської антарктичної служби, над ним було піднято синьо-жовтий прапор. Судно згодом отримало назву «Ноосфера».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus