USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

3 січня: свята, події, факти. Аляска стала штатом США та перший комп’ютер Apple

3 Січня 2023 00:00
Цього дня у світі відзначають День бенгальських іскор і гірляндних вогнів та День народження соломинки для коктейлів.

У США – День вишні в шоколаді, Фестиваль сонного дня, День жінок у рок-н-ролі, День ганьби, в Японії – Фестиваль Тамасесері, в Естонії – День пам’яті борців Визвольної війни, у Буркіна-Фасо – День революції, в Індонезії – День Міністерства у справах релігії.

За релігійним календарем сьогодні православні християни вшановують пам’ять святителя Петра, який був родом із Волині. У народі свято називають Петрів день або Петра-напівкорму. Друга назва була пов’язана з тим, що до цього дня половина заготівель на зиму була витрачена. Тому господарі підраховували свої запаси та намагалися розподілити так, щоб їх вистачило до весни.

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Уляна, Михайло, Микита, Сергій та Петро.

Цього дня народилися римський оратор, філософ і політичний діяч Марк Туллій Цицерон, англійський письменник, лінгвіст, філолог, класик жанру фентезі, автор всесвітньо відомої трилогії «Володар перснів» Джон Рональд Руел Толкін, український композитор, диригент, педагог Борис Лятошинський, український радянський нейрохірург, засновник української школи нейрохірургів Олександр Арутюнов, український пейзажист, Заслужений художник УРСР Петро Сабадиш, італійський кінорежисер Серджіо Леоне («Одного разу в Америці»), письменник Натан Рибак, українська поетеса Єва Будницька, громадський діяч, історик, журналіст, редактор Василь Верига, український громадський діяч, літературознавець, публіцист, голова Всеукраїнського педагогічного товариства імені Григорія Ващенка Анатолій Погрібний, президент Угорщини Ласло Шойом, британський музикант, басист та клавішник рок-гурту Led Zeppelin Джон Пол Джонс, член Української Гельсінкської групи, активний учасник національно-патріотичного і релігійного руху Ярослав Лесів, президент Асоціації спортивних журналістів України, голова клубу незвичайних рекордсменів Валентин Щербачов, американський кіноактор, режисер, сценарист і продюсер Мел Гібсон, семиразовий чемпіон світу з автогонок у класі Формула-1, володар більшості особистих рекордів у «Формулі-1» Міхаель Шумахер.

Події:

1431 – бургундський герцог продав за 10 000 франків захоплену в полон внаслідок зради Жанну Д’Арк єпископу Кошону.

1638 – в Амстердамі відкрився перший постійний театр Голландії Схаубург.

1820 – російською експедицією Беллінсгаузена-Лазарєва було відкрито острови Траверсе.

1833 – британські війська висадились на Фолклендських островах і змінили аргентинський прапор на свій.

1868 – в Японії прийнято «Указ про реставрацію Імператорського правління». Ліквідовано сьоґунат Едо. Початок реставрації Мейдзі.

1888 – у Вашингтоні звичайний американець М. Стоун запатентував соломинку для коктейлів. Тоді соломинки виготовлялися із паперу

1905 – почався страйк робітників Путилівського заводу.

1918 – Одеса проголосила себе «тимчасово вільним містом».

1919 – Українська Національна Рада схвалила постанову про з’єднання Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою в Києві.

1924 – через два роки після виявлення піраміди єгипетського фараона Тутанхамона британська експедиція під керівництвом археолога Говарда Картера знайшла скарб піраміди: кам’яний саркофаг фараона. Коли саркофаг розкрили, усередині виявилася золота труна з його мумією.

1925 – Беніто Муссоліні оголосив себе диктатором Італії.

1957 – після 11 років розробок компанія Hamilton Watch представила перший у світі електронний годинник.

1959 – закінчила роботу антарктична станція Радянська.

1959 – на Кубі остання військова частина, віддана режиму Батисти, здалася революціонерам, що ознаменувало остаточну перемогу революції

1959 – через 218 років після відкриття європейцями і через 92 роки після придбання у Росії за ціною 2 центи за акр Аляска стала 49-м штатом США.

1961 – США відкликали дипломатичне визнання уряду Куби і закрили посольство в Гавані.

1962 – Папа Римський відлучив від церкви Фіделя Кастро.

1977 – зроблено перший комп’ютер фірми Apple.

1992 – Єгипет, Сінгапур, Непал, Малайзія визнали незалежність України. Цього ж дня Україна встановила дипломатичні відносини із США.

1993 – У Москві було підписано договір між Росією та США про подальше скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus