USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.55 41.85
  • PLN 10.60 10.80

3-річний хлопчик з Луцька опинився у реанімації після лікування зубів під наркозом

16 Вересня 2024 19:05
Медики «Охматдиту» врятували життя трирічному лучанину, який перебував у важкому стані через розрив трахеї.

Про це повідомили у НДСЛ «Охматдит».

Трирічний Лука з Луцька потрапив до київського «Охматдиту» в критичному стані. У рідному місті хлопчику проводили стоматологічне лікування зубів під наркозом з інтубацією трахеї.

Після процедури, дорогою додому, мама Луки помітила, що у хлопчика почало боліти горло, а його шия, голова та обличчя почали сильно набрякати. Дихання дитини стало утрудненим. Тому лучанка терміново звернулися до місцевої лікарні.

Після проведених рентгенівських обстежень та КТ лікарі виявили накопичення повітря в середостінні, під шкірою голови, шиї, грудної клітки. Це свідчило про порушену цілісність дихальних шляхів у хлопчика. Вже наступного дня Лука був терміново доставлений до «Охматдиту».
У медзакладі команда спеціалістів оперативно зібралася для термінового обстеження та визначення плану подальших дій. Під час КТ, рентгенівських обстежень та бронхоскопії у дитини виявили розрив трахеї. Дефект був розташований на задній стінці трахеї, півтора сантиметра нижче голосових зв’язок. Довжина розриву становила 2,5-3 сантиметри.

Того ж дня провели термінову операцію. Медики успішно зашили та відновили цілісність трахеї. Під час операції спеціалісти використовували бронхоскопію для контролю якості швів та забезпечення надійності з’єднань.
Через 48 годин після операції Луку перевели на самостійне дихання. На третій день після втручання хлопчик був переведений з реанімації у відділення, а вже через 11 днів його виписали додому.

«Небезпека цієї травми полягає в тому, що розрив трахеї загрожує життю. Повітря виходить за межі дихальних шляхів і накопичується в середостінні під тиском. При кожному вдиху повітря потрапляє туди, але не може повернутися назад. Відбувається стискання внутрішніх органів – серця і легень. Це може призвести до дихальної недостатності або навіть до задихання», – пояснює дитячий хірург, професор Євген Олегович Руденко.

При подібних травмах дуже важливо швидко звернутися по медичну допомоги, оскільки хірургічне втручання є ефективним лише в перші дні після травми. Якщо діагноз ставиться пізніше, хірургія може бути пов’язана з серйозними ускладненнями.

Зараз Лука почувається добре, продовжує радіти життю, відвідувати садочок і гратися з друзями. Мама розповідає, що найбільше дитина любить бавитися машинками, малювати та кататися на гойдалках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
читач Показати IP 16 Вересня 2024 19:56
батьки думайте головою,а не ду....ю.Для чого дитині лікувати в 3 роки молочні зуби та ще й під наркозом...Ще брекети за пару штук зелених поставте...
Яжемать Показати IP 16 Вересня 2024 22:09
А дальше від Луцька була б смерть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus