USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

29 грудня: свята, події, факти. День віолончелі та патент на радіо

29 Грудня 2023 00:00
Сьогодні – День інформаційно-медійних структур Міністерства оборони України та Збройних Сил України.

Цього дня у світі відзначаються День «ще стільки всього треба зробити!», День розшуку забутих подяк і Міжнародний день віолончелі.

У США – День «Тік-так», День «Встань на ваги», День супу «Пеппер пот», у Монголії – День незалежності, у Вірменії – Масляна Різдвяного посту, в Ірландії – День конституції.

За православним календарем 29 грудня іменини відзначають Веніамін, Георгій, Єгор, Іван, Лаврентій, Макар, Маркел, Марк, Тадей (Фадей), Теофіл (Феофіл), Феодосій, Юрій, Варвара, Анна (Ганна), Єфросинія, Наталя, Євдокія.

Цього дня народилися шотландський хімік, винахідник прогумованої тканини Чарльз Макінтош, український терапевт Микола Стражеско, українська письменниця Галина Журба, український помолог (вчений у галузі садівництва), селекціонер плодових культур в Україні, син засновника вітчизняного промислового плодівництва і помології Левка Симиренка Володимир Симиренко, українська поетеса Валентина Малишко, український вчений-архітектор Володимир Дахно, американський інженер, винахідник процесу вулканізації гуми Гуд’єр Чарльз Нельсон, британський історик, родоначальник економічної історії як самостійної дисципліни Вільям Каннінгем, британський актор Джуд Лоу («Талановитий містер Ріплі», «Холодна гора»), український гімнаст, чемпіон світу Григорій Місютін, український кобзар, Заслужений артист України Тарас Силенко, український боксер Андрій Котельник.

Події

У 2008 році почалася нова «газова війна» Росії проти України.

У 1998 році Червоні кхмери в Камбоджі попросили вибачення за геноцид 1970-х років, в якому загинуло близько мільйона осіб.

У 1996 році в Гватемалі закінчилася 36-річна громадянська війна.

У 1995 році відкриття метрополітену в Дніпропетровську.

У 1992 році Міністерство юстиції України зареєструвало Українську скаутську організацію «Пласт».

У 1991 році незалежність України визнала Народна Республіка Бангладеш.

У 1989 році Федеральні збори Чехословаччини одноголосно обрали письменника і дисидента Вацлава Гавела президентом країни.

У 1964 році поставлено під промислове навантаження перший турбогенератор Київської ГЕС (Україна).

У 1940 році Лондон був підданий потужному за весь час 2-ї Світової війни нальоту німецьких бомбардувальників.

У 1937 році вступила в силу конституція Ірландії. Ірландська Вільна Держава отримала офіційну назву «Ейре».

У 1911 році Ігор Сікорський на літаку власної конструкції С-6 встановив світовий рекорд швидкості польоту з двома пасажирами – 111 км/ч.

У 1891 році Томас Едісон запатентував радіо.

У 1845 році через 9 років після проголошення незалежності від Мексики, Республіка Техас вступила як 28-й штат до складу США. Це стало причиною початку війни між США і Мексикою.

У 1791 році відбулося приєднання Криму до Російської імперії згідно Ясским мирним договором.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 29 Грудня 2023 08:14
День народження двох Людмил: одна молодчинка, красуня, волонтерка, друга теж і в обох дуже красиві груди, а в другої вражаюча пропорція

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus