USD 40.45 40.87
  • USD 40.45 40.87
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

29 червня: свята, події, факти. Міжнародний день тропіків, день народження Олени Пчілки

29 Червня 2024 00:00
Сьогодні – Міжнародний день тропіків та Всесвітній день промислового дизайну.

2016 року ООН вирішила заснувати Міжнародний день тропіків. Цим днем підкреслюється не лише важливість регіону, а й привертається увага до низки проблем – від економічних до екологічних.

На тропічні регіони припадає 40% всієї території світу, приблизно 80% біологічних видів планети, значна частина її мов і культур. У тропіках проживає понад 800 мільйонів людей.

Всесвітній день промислового дизайну відзначається з нагоди створення групою міжнародних організацій 1957 року Всесвітньої організації дизайну. День покликаний підвищити обізнаність про професію промислового дизайнера і відстоює силу дизайну для прискорення економічного, соціального, культурного та екологічного розвитку.

Також сьогодні відзначають День інженера в Еквадорі, День ветеранів у Нідерландах, День вчителя в Нікарагуа, День нафтовика в Бразилії, День незалежності на Сейшельських островах, День пам’яті Винної битви, День рибалки в Гренаді, Національний день рису в Непалі.

Цього дня народилися українська письменниця, публіцистка, громадська і культурна діячка, етнограф і перекладачка, мати Лесі Українки Олена Пчілка (Ольга Косач); французький льотчик і письменник, автор «Маленького принца» Антуан де Сент-Екзюпері; американський співак і актор Нельсон Едді; італійський політик, 11-й президент Італії Джорджо Наполітано; польський письменник Славомир Мрожек; громадський і церковний діяч, митрополит Константинопольської православної церкви Петро Відибіда-Руденко; грузинський кіносценарист, режисер, письменник, художник Резо Габріадзе; український і радянський кінорежисер Віктор Гресь; український кінорежисер і сценарист Михайло Іллєнко; український публіцист і політик Богдан Червак.

Події

1174 – Полтава вперше згадана в Іпатіївському літописі під назвою Лтава. Назва Полтава з’явилася в 1430 році.

1659 – у битві при Конотопі українські війська під проводом гетьмана Івана Виговського розгромили московські війська Олексія Трубецького.

1918 – із Москви в Україну для організації збройної боротьби виїхав анархіст Нестор Махно. Тут він організував невеликий повстанський загін під назвою «Чорна Гвардія», розпочав боротьбу проти німецько-австро-угорських окупантів та уряду гетьмана Скоропадського.

1922 – російський оперний співак Федір Шаляпін виїхав на гастролі за кордон і більше в Росію не повертався. За кордоном він постійно виступав у США, Парижі, Лондоні, Берліні, Барселоні, Мілані тощо. Останній його публічний виступ відбувся в 1937-му.

1945 – Закарпаття, що перебувало під юрисдикцією Чехословаччини, приєднано до УРСР.

1949 – у ПАР почала діяти політика апартеїду. Набув чинності закон, що забороняв расово змішані шлюби.

1962 – видатного українського науковця Бориса Патона обрано академіком АН СРСР зі спеціальності «металургія і технологія металів». Патон – автор понад тисячі публікацій, 20 монографій та понад 400 винаходів. Саме він – один з розробників методу електрозварювання м’яких тканин.

2004 – офіційний візит до Ватикану Вселенського Патріарха Варфоломія.

2014 – на 93-му році життя помер український письменник, лауреат Шевченківської премії Анатолій Дімаров.

2016 – на війні загинув український оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник Революції Гідності та бойових дій на сході України Василь Сліпак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus