USD 40.50 40.90
  • USD 40.50 40.90
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

28 червня: свята, події, факти. День Конституції України, укладено Люблінську унію, почалася битва під Берестечком

28 Червня 2024 00:00
Сьогодні в Україні державне свято – День Конституції.

У світі відзначають День молочного шоколаду, Міжнародний день пірсингу, День числа Тау.

У США – День страхування, День тапіоки, День севіче, День логістики, День Південної Кароліни, День клавіші CAPS LOCK, у В’єтнамі – День сім’ї, у Казахстані – День працівників зв’язку та інформації, у Перу – День севіче, у Киргизстані – День юриста, на Гаїті – День батька, у Польщі – День пам’яті Познані, у Сербії – День святого Гая, у Гондурасі – Національний день птахів і ссавців.

28 червня в церковному календарі – день перенесення мощів святих безсрібників Кира та Івана. Кир та Іван дізналися про християнку, яку ув’язнили разом з її дітьми. Вони вирушили на допомогу, але й самі постраждали.

Іменини святкують Василь, Григорій, Іван, Йосип, Павло, Сергій, Ян.

Цього дня народилися фламандський маляр Пітер Пауль Рубенс, французький письменник і мислитель епохи Просвітництва Жан-Жак Руссо, італійський письменник Луїджі Піранделло, французький математик Анрі Леон Лебег, німецький фізик, Нобелівський лауреат Клаус фон Клітцинг,

український промисловець, міністр вугільної промисловості України у 1994-1995 та з 2007 року Віктор Полтавець, український мовознавець Петро Гладкий, французька кіноакторка Анні Дюпре, французький воротар Фаб’єн Бартез, засновник компаній SpaceX, PayPal, Neuralink і The Boring Company, мільярдер Ілон Маск, український журналіст і політик Мустафа Найєм, український футболіст Андрій П’ятов, українська тенісистка Марта Костюк.

Події

1569 – укладено Люблінську унію, яка об’єднала Королівство Польське і Велике князівство Литовське (підписана 1 липня).

1635 – французи заснували в Карибському морі колонію Гваделупа.

1644 – актор бродячої трупи Жан Батист Поклен вперше вийшов на сцену під псевдонімом Мольєр.

1651 – почалася битва під Берестечком між козаками Богдана Хмельницького та армією Речі Посполитої короля Яна Казимира.

1663 – у Ніжині відбулася козацька «Чорна рада», на якій гетьманом Лівобережної України обрано промосковського Івана Брюховецького.

1778 – Монмутський бій під час війни за незалежність Америки.

1820 – знайдено лист за 1776 рік про те, що президента США Джорджа Вашингтона намагалися отруїти помідорами. Відтак було доведено, що плоди помідора – не отруйні.

1914 – у Сараєво вбили спадкоємця австрійського престолу Франца Фердинанда, що стало приводом для початку Першої світової війни.

1917 – на засіданні Малої ради було сформовано перший український уряд – Генеральний Секретаріат.

1919 – підписано Версальський договір.

1919 – утворення Ліги націй (за ідеєю президента США Вудро Вільсона; однак США так і не вступили до цієї міжнародної організації).

1941 – створено перший загін Поліської Січі.

1950 – північнокорейська армія захопила Сеул.

1956 – масовий страйк, демонстрації під гаслами «Свободи! Хліба! Бога! Геть комунізм! » та вуличні зіткнення в Познані (Польська Народна Республіка), які тривали до 30 червня.

1992 – «Сигнальщик» став першим кораблем у Чорному морі, який підняв український прапор.

1996 – після 23-годинного обговорення у Верховній Раді ухвалено Конституцію України.

1997 – за 30 секунд до кінця третього раунду ексчемпіон світу з боксу Майк Тайсон, ображений на Евандера Холіфілда за удар головою в обличчя, вп’явся в його вухо і відкусив шматочок. Бій зупинили, але після попередження Тайсону рефері Лейн дозволив продовжити змагання – і новий шматок вуха чемпіона опинився в зубах Тайсона. Поєдинок припинили, а Тайсона дискваліфікували.

2012 – ООН проголосила Міжнародний день щастя, який святкують щороку 20 березня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олексій Показати IP 28 Червня 2024 07:16
А кордони то закриті. Правда не для всіх. Хто футболіст, співак чи музикант той може виїжджати за кордон. Виходить вони цінніші ніж прості українці.
M S Показати IP 28 Червня 2024 14:20
Сьогодні в Ірини день народження. Неймовірна дівчина! Щастя їй

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus