USD 41.12 41.60
  • USD 41.12 41.60
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

27 жовтня: свята, події, факти. День української писемності та мови та перший професійний театр в Україні

27 Жовтня 2023 00:00
В Україні вперше цього дня відзначають День української писемності та мови. Це свято було встановлено Указом президента України від 6 листопада 1997 і відзначалося щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Цього дня світ також відзначає Всесвітній день трудотерапії та День ерготерапевта, Всесвітній день аудіовізуальної спадщини та День свекрухи.

У США – День наставництва, День чорної кішки, День американського пива, День Військово-морського флоту, в Конго – День трьох Заїрів, у Сент-Вінсенті і Гренадіні – День незалежності, в Греції – День національного прапора, в Словаччині – День Чернівської трагедії, у Великобританії - День вдячності чорній кішці, в Алжирі - День посадки дерев.

Православна церква 27 жовтня вшановує пам’ять священномученика Нестора; священномучеників Капетоліни і рабині її Єротиїди.

Іменини святкують Михайло, Петро, Кузьма, Гнат, Микол, Назарій, Параска.

Народилися

27 жовтня на світ з’явилися український композитор Максим Березовський; шотландський поет, містифікатор Джеймс Макферсон; італійський скрипаль і композитор Нікколо Паганіні; американський винахідник швейної машинки Айзек Зінґер; український історик Іван Лисяк-Рудницький; 26-й президент США Теодор Рузвельт; американська поетеса і письменниця Сильвія Плат; французький кіноактор Жан-П’єр Кассель; американський філософ, політичний економіст і публіцист Френсіс Фукуяма; українська борчиня вільного стилю Світлана Саєнко; колишній український футболіст сербського походження Марко Девич; українська яхтсменка, триразова призерка Олімпійських ігор Руслана Таран.

Події

1662 – англійський король Карл II продав Дюнкерк Франції.

1882 – народився перший професійний національний реалістичний театр в Україні під орудою Марка Кропивницького.

1895 – завершено будівництво першої лінії Транссибірської залізничної магістралі.

1904 – відкрився Нью-Йоркський метрополітен.

1937 – перший день розстрілів в урочищі Сандармох капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед них – цвіту української інтелігенції.

1951 – уперше під час лікування раку використали радіацію.

1982 – Китай оголосив, що чисельність його населення перевищила 1 мільярд жителів.

1984 – стала до ладу Байкало-Амурська магістраль.

1999 – група озброєних людей вдерлася до вірменського парламенту і відкрила вогонь, в результаті загинули прем'єр-міністр Вазген Саркісян, спікер парламенту й кілька депутатів.

2008 – у місті Лозанна (Швейцарія) відкрито першу в країні лінію метрополітену.

2016 – дослідники з UC Santa Barbara представили функціональний нанорозмірний обчислювальний елемент, який теоретично може бути упакований в простір розміром не більш як 50 нанометрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus