USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

26 липня: свята, події, факти. Горохів отримав Магдебурзьке право та День парашутиста

Сьогодні 00:00
26 липня у світі відзначають День дядька та тітки. Також сьогодні День Незалежності Мальдівської Республіки та Ліберії, День національного повстання Республіки Куба. Святкують нині й День парашутиста, щоправда, свято неофіційне.

Сучасний парашут був винайдений в кінці 18-го століття Луї-Себастьєном Ленорманом у Франції. Він зробив перший стрибок перед широкою публікою у 1783 році, а перший стрибок з літака здійснено тільки через 200 років. Його виконав капітан армії США Альберт Беррі в Сент-Луїсі (США) 1 березня 1912 року.

Окрім цього, сьогодні відзначають День системного адміністратора, Всесвітній день хвороби Гоше, День «В один голос», День крайнощів, в Гондурасі, Португалії, Іспанії, Аргентині та Бразилії – День бабусів та дідусів, День еквадорського спорту, День есперанто, День розмов у ліфті, День штату Нью-Йорк в США, Міжнародний день збереження мангрових екосистем, Національний день Барбадосу, Новий рік за календарем майя.

26 липня в церковному календарі – день пам’яті святого мученика Єрмолая. Він був одним із трьох священників, які залишилися в Нікомідії після великого гоніння на християн за імператора Максиміана. Єрмолай був відомий своєю мудрістю та благочестям, і багато людей зверталися до нього за порадою та духовною підтримкою. Він продовжував проповідувати християнську віру, незважаючи на небезпеку. Він навернув до християнства святого Пантелеймона, який згодом став відомим лікарем і мучеником. За свою віру Єрмолай був схоплений і страчений.

Іменини сьогодні за православним календарем святкують Гнат, Сергій, Федір.

26 липня народилися ірландський письменник, лауреат Нобелівської премії Джордж Бернард Шоу; швейцарський психіатр, психолог, філософ, засновник «аналітичної психології» Карл Густав Юнг; англійський письменник Олдос Хакслі; французький письменник Андре Моруа (Еміль Ерзог); американський актор, кінорежисер, сценарист Блейк Едвардс; американський кінорежисер Стенлі Кубрик; іспанський поет Антоніо Мачадо; український літературознавець, критик, громадський діяч, дисидент радянських часів Іван Дзюба; бразильський футболіст і тренер Теле Сантана; американський кіноактор Кевін Спейсі; американська кіноакторка Сандра Баллок; англійський рок-музикант, лідер The Rolling Stones Мік Джаггер; барабанщик і вокаліст англійського рок-гурту Queen Роджер Тейлор; український письменник Сергій Лазо; українська письменниця, лауреат Шевченківської премії з літератури Галина Пагутяк; британський актор Джейсон Стейтем.

Події

657 – Перша Фітна: Сіффінська битва – війська під проводом халіфа Алі ібн Абу Таліба зійшлись у битві з повстанською армією сирійського губернатора Муавійї I.

811 – у битві з болгарами (болгарський хан Крум) загинув візантійський імператор Нікіфор I Фока.

1309Генріх VII визнаний папою Климентом V королем Священної Римської імперії.

1573 – японський військовик Ода Нобунаґа вигнав із Кіото сьоґуна Асікаґу Йосіакі. Сьоґунат Муроматі ліквідовано.

1600 – волинському місту Горохів було надано Магдебурзьке право.

1648 – під Старокостянтиновим відбувся (з невизначеним результатом) бій між козацькими полками на чолі з Максимом Кривоносом та військом князя Яреми Вишневецького.

1657 Іван Виговський обраний на Чигиринській раді новим гетьманом до часу повноліття Юрія Хмельницького.

1676 – у Чигирині, в монастирі Св. Трійці, помер Йосип Нелюбович-Тукальський, православний митрополит Київський, Галицький та всієї Руси з 1663 року.

1708 – за наказом гетьмана Івана Мазепи поблизу Білої Церкви страчено полковника Василя Кочубея за зраду на користь Петра I.

1709 – Петро I після перемоги у Полтавській битві прибуває до Києва, де пробув місяць.

1745 ‒ неподалік Гілфорда (Велика Британія) відбувся перший зареєстрований жіночий матч із крикету між командами з Гемблдона й Бремлі.

1866 – у Нікольсбурзі підписано мирну угоду між Австрійською імперією та Королівством Пруссія. Фактичне закінчення Австро-прусської війни (остаточно – 23 серпня).

1887 ‒ у Варшаві опублікований перший підручник міжнародної мови есперанто «Международный языкъ».

1908 ‒ міністр юстиції США Чарльз Бонапарт створив відомство, спецагенти якого мали розслідувати порушення федеральних законів. Наступного року у структури з’явиться назва ‒ Бюро розслідувань, а з 1 липня 1935 року це відомство називатиметься Федеральне бюро розслідувань (ФБР).

1908 ‒ в Парижі фінішували перші навколосвітні автомобільні перегони, що стартували 12 лютого у Нью-Йорку. Історія цих змагань стала основою сценарію популярної кінокомедії «Великі перегони».

1913 – австрійський уряд скасовує конституцію Королівства Богемія.

1919 – махновці вбивають отамана українського війська за часів Громадянської Війни Матвія Григор’єва.

1929 ‒ в СРСР на екрани виходить фільм Олександра Довженка «Арсенал».

1945 ‒ на маріупольському заводі «Азовсталь» відбудовується перша домна.

1948 – Велика Британія та США підписують умови реалізації «плана Маршалла» (плану допомоги країнам Європи).

1951 – у Новгороді знайдено перші Берестяні грамоти.

1989 ‒ 24-річному американському студентові Роберту Моррісу висунуто обвинувачення у створенні та запуску комп’ютерного вірусу. Морріс став першим творцем вірусу, щодо якого почали кримінальне переслідування.

1995 ‒ представники 15 країн Євросоюзу підписали Конвенцію про створення Європолу ‒ організації, покликаної координувати дії поліції країн ЄС у боротьбі зі злочинністю.

1998 – компанії Circuit City I Good Guys анонсували новий стандарт цифрового відео – Digital Video Express (DIVX), як альтернативу стандарту Digital Video Disks (DVD).

2008 ‒ масштабна повінь в західних областях України. Підтоплено понад 21 тисячу будівель, багато зруйновано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus