USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

26 грудня: свята, події, факти. День полювання на сни та заснування компанії «Nissan»

26 Грудня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначають День подарунків, День полювання на сни, Міжнародний день круп’є, Свято глибокого снігу.

У США святкують фестиваль «Кванза», День скиглія, День карамельної тростини, у Болгарії – День батька, у Намібії – День сім’ї, в ПАР – День доброї волі, на Багамських Островах – Карнавал «Джункано», в Ірландії – День Кропивника, у Словенії – День незалежності і єдності.

Іменини в Арсенія, Олександра, Аркадія, Євгена, Василя, Олексія, Германа, Анастасії, Григорія, Володимира, Миколи та Івана.

26 грудня народилися британський математик, винахідник першої обчислювальної машини Чарльз Беббідж, український педагог, мовознавець, перекладач, брат письменниці Ольги Кобилянської Юліан Кобилянський, український поет, драматург Євген Плужник, китайський політичний і державний діяч, революціонер, голова ЦК Компартії Китаю Мао Цзедун, український історик і музеєзнавець Іван Карпинець, український історик Григорій Гуртовий, український тренер з гандболу Леонід Ратнер, український композитор Андрій Гнатишин, український композитор Володимир Гронський, український архітектор Юрій Асєєв, чилійський тенісист Ріос Марсело, акторка і режисер львівського театру імені Заньковецької, народна артистка України Алла Бабенко, український співак-бандурист Володимир Єсипок, український письменник, видавець Олег Романенко.

Події

1776 – під Трентоном війська Джорджа Вашингтона одержали перемогу над англійцями, яка стала переломною в боротьбі північноамериканських колоній за незалежність.

1783 – французький фізик Луї Себастьян Ленорман удосконалив відомий вже понад ста років парашут Фауста Верначіо, зробивши його не тільки більш надійним, але й красивішим.

1805 – у Пресбурзі (нині Братислава) Франція і Австрія підписали мирний договір, що завершив війну третьої антифранцузької коаліції.

1870 – завершилось будівництво 13-кілометрового тунелю Фрежюс – першого залізничного тунелю під Альпами, який з’єднав Італію та Францію.

1898 – П’єр і Марія Кюрі відкрили радіоактивний елемент радій.

1908 – перемігши нокаутом канадця Томмі Бернса в 14 раунді бою, який відбувся в австралійському місті Сідней, Джек Джонсон став першим темношкірим, що здобув титул чемпіона світу з боксу у надважкій категорії.

1918 – було проголошено відновлення УНР і сформовано уряд держави – Раду Народних Міністрів УНР.

1931 – у Токіо засновано автомобільну компанію Dat Jidosha Seizo, перейменовану наступного року в «Nissan». Першою продукцією компанії були автомобілі і вантажівки, що випускались під торговою маркою Datsun.

1935 – на Гавайських островах зроблена спроба зупинити виверження вулкану авіабомбардуванням.

1946 – в Лас-Вегасі відкрився готель «Фламінго», побудований знаменитим гангстером Багсі Сігелем. З цього дня почалося перетворення Лас-Вегаса на світову столицю грального бізнесу.

1963 – Фірма грамзапису «Capitol Records» випустила перший у США сингл групи The Beatles «I Want to Hold Your Hand/I Saw Her Standing There», який 1 лютого наступного року вийшов на перше місце в американському хіт-параді, почалося «британське вторгнення» бітломанії в США.

1974 – у СРСР оголошено про видачу паспортів селянам.

1991 – Рада Республік Верховної Ради СРСР провела своє останнє засідання і прийняла декларацію, якою констатувала факт припинення існування Радянського Союзу.

2004 – найбільш смертоносний землетрус у сучасній історії. Стався в Індійському океані, на північ від острова Суматра.

2004 – в Україні проведено Переголосування другого туру президентських виборів 26 грудня 2004, на якому перемогу здобув Віктор Ющенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus