USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.40 10.65

26 червня: свята, події, факти. Міжнародний день у підтримку жертв катувань, вперше отримали чистий фтор

26 Червня 2024 00:00
26 червня світ відзначає День боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків, Міжнародний день у підтримку жертв катувань, Всесвітній день холоду, День «Взяти дітей на роботу», День каное, День косметолога.

В Україні сьогодні відзначають День національного прапора кримських татар.

У США святкують День шоколадного пудингу, Національний день кокоса, на Мадагаскарі – День Незалежності, на Фіджі – День спорту, у Таїланді – День пам’яті великого поета Сунтон Пу, в Румунії – День національного прапора, у Сомалі – День Незалежності, в Азербайджані – День Збройних сил, у Туркменістані – День працівників органів прокуратури, у ПАР – День боротьби за свободу Південної Африки, у Мексиці – День патологоанатома та День педагога, у Хамеліні (Німеччина) – День щуролова.

Цього дня народилися шведський хімік, який відкрив кобальт, Георг Брандт, український етнограф, історик права, громадський діяч Василь Тарновський, англійський фізик Вільям Томсон, американська письменниця, Пулітцерівська й Нобелівська лауреатка Перл Бак, німецький авіаконструктор Вільгельм Мессершміт, англійський інженер, винахідник системи пам’яті для перших комп’ютерів Фредерік Вільямс, український письменник і журналіст Василь Бережний, американський фізик Роберт Річардсон, український політик, народний депутат IV-VI скликань, засновник і президент Української енергетичної асоціації Олександр Гудима, український музикант, композитор, басист рок-групи «Мертвий півень», клавішник групи «Ґорґішелі» Олег «Джон» Сук, українська фігуристка Ірина Мовчан, американська співачка Аріана Ґранде, донька короля Нідерландів Віллема-Олександра Алексія Нідерландська.

Події

1886 – французький хімік Анрі Муассан вперше отримав чистий фтор.

1896 – у Новому Орлеані відкрився перший у світі кінотеатр, який діяв постійно. Він був розрахований на 400 місць.

1906 – стартували перші в історії автомобільні перегони Гран-Прі Франції.

1919 – вийшов перший номер газети «Нью-Йорк Дейлі Ньюз».

1925 – прем’єра в Голлівуді фільму Чарлі Чапліна «Золота лихоманка».

1940 – радянський уряд передав румунському посланцю в Москві заяву з вимогою передати Бессарабію Радянському Союзу. Цей ультиматум Королівство Румунія прийняло 28 червня.

1945 – на конференції в Сан-Франциско представники 50 держав підписали Статут Організації Об’єднаних Націй.

1957 – Рада з медичних досліджень Великобританії опублікував дослідження, де наводили докази високої залежності захворювань на рак легенів від куріння.

1960 – проголошено незалежність Мадагаскару.

1979 – легендарний Мохаммед Алі оголосив, що залишає бокс.

2006 – у Кельні відбувся матч 1/8 фіналу Чемпіонату світу з футболу Україна – Швейцарія в якому в серії післяматчевих пенальті з рахунком 3:0 перемогла збірна України.

2012 – Чорногорія офіційно розпочала перемовини про вступ до ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus