USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.46 10.64

25 листопада: свята, події, факти. Запатентували динаміт та ухвалили рішення про поділ Чехословаччини

25 Листопада 2022 00:00
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками, що був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 1999 року.

Часто суспільство засуджує саме жінок, які постраждали від зґвалтування чи побоїв. Мета дня – показати, що жінки потерпають від насильства тому, що вони жінки і насильники вважають їх слабкою статтю.

Дата вибрана невипадково. 25 листопада 1960 року було скоєно жорстоке вбивство сестер Мірабаль. Вони виступали проти Рафаеля Трухільйо, який був тоді лідером Домініканської республіки. Диктатор і тиран створив в своїй країні жорсткий політичний режим. Всіх учасників революційного руху Рафаель Трухільйо страчував своїми руками, відрізняючись неймовірним звірством.

Жінки-революціонерки Мірабаль не злякалися можливих тортур і довгий час відстоювали своє право на свободу. Однієї ночі сестер схопила таємна поліція. Їх катували з неймовірною жорстокістю, а тіла після вбивства скинули до яру. Там Мірабаль і знайшли місцеві жителі. Після цієї події супротив проти тиранії диктатора збільшився, а в країні спалахнули масові протести.

Також 25 листопада за релігійним календарем – день пам’яті святого Іоанна (Івана) Милостивого. За історичними даними жив він в VI-VII столітті на території Олександрії. Народився Іван в сім’ї губернатора Кіпру і в дитинстві жив звичайним світським життям того часу.

Іменини сьогодні святкують Іван, Нил, Лев, Левко, Микола, Сава, Леонтій, Омелян.

25 листопада народилися іспанський драматург, поет і прозаїк Фелікс Лопе де Вега («Собака на сіні», «Дівчина з глечиком»), французький абат, який розробив дактильну абетку для глухонімих і присвятив життя навчанню глухонімих дітей Шарль Делепі, лікар, хірург, анатом і педагог Микола Пирогов, український письменник Іван Нечуй-Левицький («Микола Джеря», «Кайдашева сім'я», «Граматика української мови» у двох частинах,«Маруся Богуславка»), німецький інженер, винахідник Карл Бенц, український підприємець, економіст, громадський та кооперативний діяч Микола Заячківський, український поет Михайло Орест, український письменник і публіцист Клим Поліщук («Гуляйпільський батько», «Отаман Зелений»), чилійський військовий, політичний і державний діяч Аугусто Піночет, український письменник Юрій Бедзик, американський письменник-фантаст Пол Андерсон («Король Іса»), український мовознавець Орися Демська, українська поп-співачка Марина Одольська, українська гімнастка Олена Вітриченко та іспанський футболіст Хаві Алонсо.

Події

1487 – королевою Англії стає Єлизавета Йоркська;

1500 – Христофор Колумб під час його третьої подорожі до Нового Світу, був заарештований за звинуваченням у зловживанні владою і відправлений до Іспанії;

1867 — шведський винахідник Альфред Нобель запатентував динаміт.

1905 – у Лубнах виходить перша легальна україномовна газета в підросійській Україні «Хлібороб»;

1936 — Німеччина і Японія уклали Антикомінтернівський пакт.

1947 – в Лондоні відбувається зустріч міністрів закордонних справ СРСР, Великобританії, США, Франції, на якій обговорюється питання післявоєнного устрою Європи, зокрема можливості об’єднання Німеччини;

1981 – в Генеральній Асамблеї ООН цей день проголошено Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства над жінками;

1992 – в США на екрани виходить фільм «Особистий охоронець» з Кевіном Костнером та Вітні Г’юстон в головних ролях;

1992 – на Федеральних зборах Чеської і Словацької Республіки був ухвалений закон про розділення Чехословаччини на Чехію та Словаччину;

1992 — Кабінет Міністрів України видав постанову «Про випуск в обіг приватизаційних майнових сертифікатів».

2003 — Рада на пропозицію уряду Януковича ухвалила Закон про зменшення рівня мінімальної заробітної плати з 237 ₴ до 205 ₴.

2004 — на засіданні Вченої ради Національного університету «Києво-Могилянська академія» з формулюванням «дискредитація іміджу академії» було ухвалено позбавити Л. М. Кравчука звання почесного доктора.

2008 – в Дрездені на Всесвітній шаховій Олімпіаді збірна України отримала «Кубок Нони Гаприндашвілі» за найкращий сумарний результат жіночої та чоловічої команд;

2009 – на сайті шведського інтернет-журналіста Джуліана Ассанжа WikiLeaks було опубліковано понад 500 тисяч сторінок конфіденційної переписки під час терористичної атаки на Нью-Йорк 11 вересня 2001 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus