USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.58 41.80
  • PLN 10.50 10.70

25 червня: свята, події, факти. День кольорового ТБ та День митника

25 Червня 2024 00:00
Сьогодні, 25 червня, у світі святкують Міжнародний день моряка, а в Україні – День митника.

Також у цей день відзначають Всесвітній день вітиліго, День винахідника і раціоналізатора, Всесвітній день боротьби з коридою, Всесвітній день панування кішок, День кольорового ТБ, Національний день йоду в Таїланді та Національний день сома в США.

Сьогодні, 25 червня, в православному календарі день пам’яті святої преподобномучениці Февронії.

У цей день іменини святкують Василь, Денис, Костянтин, Микола, Петро, Семен, Федір, Єфросинія.

Цього дня народилися український історик, громадський діяч Іван Крип’якевич, американський письменник, сценарист, режисер і продюсер Джордж Еббот, англійський письменник і публіцист, автор видатного роману-антиутопії «1984» Джордж Оруелл (Ерік Блер), український перекладач Євген Попович, український науковець, філолог, мовознавець-україніст, викладач і славіст, академік НАНУ Віталій Русанівський, український громадський і політичний діяч, дисидент, ексголова Української християнсько-демократичної партії Олександр (Олесь) Сергієнко, український державний і політичний діяч, міністр освіти та науки України в 1999-2005 роках, голова Академії педагогічних наук Василь Кремень, англійський поп-співак грецького походження, композитор Джордж Майкл (Георгіос Панайоту), український стрибун у воду, бронзовий призер Олімпіади-2008 Олексій Пригоров.

Події

У 1991 році Словенія і Хорватія проголосили незалежність від Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія.

У 1957 році створили іграшку «літаюча тарілка».

У 1950 році армія Північної Кореї напала на Південну Корею. Почалася Корейська Війна.

У 1878 році почався Берлінський конгрес, який підтвердив незалежність Князівства Чорногорія, Князівства Сербія і Румунії.

У 1872 році в Німецькій імперії заборонена діяльність Ордена єзуїтів.

У 1783 році французький хімік Антуан Лоран Лавуазьє повідомив на засіданні Паризької академії наук, що вода - це сполука водню і кисню.

У 1762 році російський імператор Петро III зрівняв в правах православну і лютеранську церкви.

У 1580 році вийшла «Книга згоди», в якій були викладені основи лютеранства.

У 1530 році зі схвалення Мартіна Лютера, його найближчий сподвижник Філіп Меланхтон в Аугсбурзькому рейхстагу виклав основи лютеранства у 28 статтях німецькою і латинською мовами. Назване «Аугсбургським сповіданням», воно встановлювало обрядову сторону лютеранства, принцип підпорядкування церкви державі та відображало прагнення вождів лютеранства до компромісу з католицизмом. Імператор Карл V відхилив його, зажадавши повернення реформаторів в лоно католицької церкви, що призвело до довгих років боротьби між католицькими та протестантськими князями Священної Римської імперії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus