USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

24 липня: свята, події, факти. Міжнародний день турботи про себе та День фінансиста в Україні

Сьогодні 00:00
Сьогодні у світі відзначають День двоюрідних братів і сестер, Міжнародний день турботи про себе, День народження розчинної кави.

В Україні – День фінансового працівника.

На Фіджі – День Конституції, в Еквадорі, Венесуелі, Колумбії і Болівії – День Симона Болівара, у Венесуелі – День військово-морського флоту, на Вануату – День захисту дітей, у Польщі – День поліції, у США – День текіли.

24 липня в церковному календарі – день пам’яті святих мучеників Бориса і Гліба.

Іменини святкують Анатолій, Опанас, Борис, Гліб, Давид, Іван, Микола, Роман, Христина.

Народилися

Цього дня народилися польський військовий діяч, поет часів загибелі Речі Посполитої Якуб Ясинський, лідер боротьби за незалежність іспанських колоній у Південній Америці Сімон Болівар, відомий французький письменник Александр Дюма (батько), люксембурзький юрист, поет і автор пісень та етнографічних записок, відомий літературною творчістю люксембурзькою мовою, який вважається національним поетом Люксембурга, Едмон де ла Фонтен, український гістолог, професор, який першим зробив відкриття мітозу, Петро Перемежко, німецький поет і драматург, попередник експресіонізму Франк Ведекінд, англійський романіст, автор спогадів та біографій Едвард Фредерік Бенсон, американська письменниця і пілот, перша жінка-пілот, яка перелетіла через Атлантичний океан, Амелія Ергарт, письменниця, дружина американського письменника Френсіса Скотта Фіцджеральда Зельда Фіцджеральд, український письменник, поет та журналіст Анатоль Кудрик, поет, перекладач, в'язень сталінських концтаборів Василь Мисик, український журналіст, письменник, бібліограф Степан Радіон, український фізик у галузі надпровідності та низькотемпературного матеріалознавства, академік Ігор Дмитренко, український режисер, сценарист, актор та прозаїк Володимир Мазур, український журналіст, письменник, редактор, видавець, краєзнавець, фольклорист Олександр Чорний, українські видавці, письменники, публіцисти, громадські діячі Дмитро та Віталій Капранови, американська акторка та співачка Дженніфер Лопес.

Події

1015 – у боротьбі за київський престол вбито князя Бориса.

1534 – французька експедиція Жака Картьє досягла гирла річки Святого Лаврентія (Канада).

1623 – похід флотилії гетьмана Михайла Дорошенка до Керченської протоки.

1751 – сенат видав указ про підпорядкування Коша Запорозької Січі гетьманові й надіслав його до канцелярії Кирила Розумовського.

1911 – американський археолог Хайрам Бінґем відкрив у Перу «втрачене місто» імперії інків Мачу-Пікчу.

1918 – гетьман Павло Скоропадський затвердив закони про загальну військову повинність і кримінальну відповідальність за перевищення максимально встановлених цін та спекуляцію.

1923 – під час мирної конференції у Лозанні (1922–1923 рр.) підписано мирний договір, згідно з яким встановлювали кордони Туреччини в Європі та Малій Азії.

1945 – на Потсдамській конференції президент США Гаррі Трумен повідомив Сталіна про створення «надзвичайно потужної зброї» – ядерної бомби.

1950 – перший запуск із мису Канаверал ракети – німецької «Фау-2».

1981 – в Італії заборонено діяльність усіх масонських лож і таємних товариств.

1990 – уперше перед будинком Київської міської ради поряд із державним прапором УРСР піднято національний синьо-жовтий прапор.

1991 – урочисте відкриття пам'ятної таблиці в Батурині в пам'ять про гетьмана Івана Мазепу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus