USD 41.10 41.44
  • USD 41.10 41.44
  • EUR 41.20 41.45
  • PLN 10.35 10.50

24 березня: свята, події, факти. День боротьби з туберкульозом та перше продане авто в Америці

24 Березня 2023 00:00
Сьогодні – Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу. У 1993 році ВООЗ оголосила 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. Також цей день вважають професійним святом лікарів-фтизіатрів.

Також сьогодні Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв, Всесвітній день кабадді, День MetLife, День зубного техніка в Аргентині, День пам'яті про правду і справедливість в Аргентині, День святого Ромеро у Сальвадорі, Національний день родзинок в шоколаді в США.

Іменини за православним календарем святкують Юхим, Іван, Георгій, Софрон, Єгор, Юрій, Олексій.

Цього дня народилися англійський поет Вільям Морріс, американський лікар Джон Рок (у 1944 році створив протизаплідні пігулки), айстро–американський психолог і психотерапевт, засновник тілесноорієнтованої психотерапії й теорії сексуальної гігієни Вільгельм Райх, український радянський співак Іван Козловський, американський аніматор, творець мультсеріалу «Том і Джеррі» Джозеф Барбера, американський фокусник, ілюзіоніст, знаменитий «ескейпіст» Гаррі Гудіні, англійський письменник, автор численних книг про історію Другої світової війни Девід Ірвінг, український композитор і виконавець, лідер ВІА «Ватра» Ігор Білозір (автор пісень «Пшеничне перевесло», «Світлиця», «Весільний марш»), український футболіст Вадим Тищенко, американська кіноакторка Лара Флінн Бойл («Твін Пікс»), український музикант, співак Олександр Піпа, український шоумен, телеведучий Олександр Педан, українська естрадна співачка й композиторка Гайтана Ессамі, поетеса, письменниця, драматургиня, перекладачка Ганна Багряна.

Події

У 1999 році після початку війни НАТО проти Югославії, війська Альянсу почали авіаційні атаки проти об'єктів на території Союзної Республіки Югославія.

У 1989 році у Львові відбувся перший політичний страйк в Україні.

У 1980 році в Сальвадорі вбито архієпископа Оскар Ромеро, що стало приводом до десятирічної громадянської війни.

У 1976 році військовий переворот в Аргентині. Протягом наступних 6 років від державного терору загинуло близько 30 000 чоловік.

У 1975 році Мухаммед Алі технічним нокаутом відстоює титул чемпіона світу проти Чака Вепнера в Клівленді, США.

У 1933 році вступає в дію закон, напередодні прийнятий німецьким парламентом (69% голосів), який передає уряду законодавчу владу і фактично припиняє дію Конституції. Тим самим вся влада легально переходить до Гітлера.

У 1932 році в Таїланді без кровопролиття в результаті перевороту встановлюється конституційна монархія.

У 1898 році в Америці продали перший автомобіль. Це була модель «Вінтон», яка обійшлася покупцеві в одну тисячу доларів.

У 1882 році Роберт Кох оголошує про відкриття збудника туберкульозу - Mycobacterium tuberculosis.

У 1801 році близько години ночі в спальні Михайлівського замку 12 заколотників з числа гвардійських офіцерів задушили шарфом російського імператора Павла I.

У 1721 році Іоганн Себастьян Бах написав шостий «Бранденбурзький концерт».

У 1603 році зі смертю англійської королеви Єлизавети трон посів король Яків VI. Трони Королівства Англія і Королівства Шотландія об'єднуються.

У 1155 році Юрій Долгорукий захопив Київ і сів на престол.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus