USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.73

23 серпня: свята, події, факти. День Державного Прапора України та розорення Москви

Сьогодні 00:00
Україна 23 серпня відзначає День Державного Прапора. Утвердження синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого», а за синьо-жовтий саджали до в’язниць.

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року.

23 серпня 1991 року групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту. 18 вересня 1991 року була підписана постанова про дозвіл «у протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор», а постанова ВР України від 28 січня 1992 року надала йому статусу Державного. Остаточно Прапор Держави Україна затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році.

Також сьогодні відзначають Міжнародний день пам’яті жертв работоргівлі, її ліквідації та Європейський день пам’яті жертв сталінізму та нацизму, День «Осідлай вітер».

У Румунії – День визволення від фашистської окупації, у Бразилії – День морської авіації, у Литві – День чорної стрічки, у США – День координаторів медичних установ, Національний день кубинського сендвіча і Національний день бісквіта.

Цього дня народилися король Франції Людовик XVI; французький кристаллограф, автор теорії просторових решіток кристалів Огюст Браве; український поет, прозаїк та громадсько-політичний діяч Осип Маковей; український мультиплікаційний режисер Давид Черкаський («Пригоди капітана Врунгеля», «Лікар Айболить», «Острів скарбів»); український політик, у 2002-2006 роках голова Верховної Ради Криму Борис Дейч; український письменник, поет, перекладач, громадський активіст Сергій Жадан.

Події

1382 – розорення Москви Тохтамишем.

1866 – за Празькою угодою Венецію передали Королівству Італія.

1904 – запатентовано автомобільний шинний ланцюг.

1918 – Рада міністрів Української Держави затвердила постанову про створення в Києві Державного драматичного театру.

1919 – під час наступу на Київ армія УНР зайняла Новоград-Волинський.

1939 – у Москві підписано Пакт Молотова – Ріббентропа і таємний протокол до нього, за яким Європу поділили за сферами впливу Третій Рейх і СРСР.

1942 – початок Сталінградської битви.

1943 – визволення Харкова від німецько-нацистських загарбників.

1975 – відкриття Харківського метрополітену.

1994 – позачергова сесія севастопольської міськради прийняла незаконне рішення про визнання російського правового статусу міста Севастополя.

1998 – встановлено звання Герой України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus