USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

23-кілограмові соми й 10-кілограмові щуки: рибалка з Волині розповів про власні трофеї

9 Липня 2023 22:13
Сьогодні в любителів посидіти на бережку з вудкою «професійне» свято – День рибалки.

Григорія Фесика із села Рудка знають на Любешівщині як завзятого, досвідченого і вправного рибалку. Адже рибалить чоловік усе життя, а любов до такого ремесла передалася йому у спадок. Він знає всі водойми рідного краю, уміє зловити неабиякі рибні трофеї, змайструвати снасті й приготувати найсмачнішу сушену чи копчену рибу, пише газета Нове життя.

Скільки себе пам’ятає, пан Григорій завжди мав неабиякий потяг до риболовлі та полювання. Розповідає, що в його родині є цікавий переказ про прадіда, який за сушену рибу, яку продавав панам у Варшаву, купив двох корів і вола.

«Та, напевно, любов до риболовлі є у більшості поліщуків. Адже наші села розташовані або по Стоходу, або по Прип’яті, або біля якогось озера. Вода завжди годувала, й хоча часом людина потерпала від цієї стихії, все одно вода завжди приносила користь. Споконвіків поліщуки славилися медом та річковою рибою. Це була наша своєрідна візитна картка», – розповідає Григорій Васильович.

Читати ще: «Після нічного наряду їду рибалити». Луцький рибалка – про вступ в тероборону, свій Instagram та риболовлю під час війни

Цей чоловік упродовж 25 років займався промисловим виловом риби, доки не діяла заборона. Спочатку відповідні дозволи мали колгоспи та один затятий рибалка-єврей Лев Юхимович, від них і рибалив Григорій Фесик.
«Якщо снасті, мотор, човен були моїми, то Лев Юхимович платив 60% мені, а 40% залишалося йому. Тоді плотва, окуні коштували 90 копійок, а от щука, линки вже були дорожчими. Я в жодному разі не хвалю радянську владу, але тоді такий був підхід, що на озерах дозволяли вести промисловий вилов риби. І це було правильне рішення», – каже затятий рибалка.

Потім же він оформився підприємцем, купував ліцензію на промисловий вилов риби на озерах Люб’язь та Біле. Для цього мав невід приголомшливих розмірів: крила по 200 метрів і 14 метрів висоти.

«Його вручну не потягнеш. Працювала у мене тоді бригада з 12 чоловіків, у кожного було своє завдання. Бувало, що за один день могли зловити півтори тонни риби. Але придбати все начиння, купити квоти для ловлі, заплатити заробітну плату рибалкам – все це потребує чималих фінансів. На такій справі добре не розживешся, але і бідним точно не будеш», – усміхаючись, зазначає Григорій Фесик.

Серед впійманих рибних трофеїв цього чоловіка – 10-кілограмові щуки, 23-кілограмові соми, 15-16-кілограмові коропи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
O_o? Показати IP 10 Липня 2023 07:32
Ловити неводом 200 метрів довжини і 14 метрів висоти - важко назвати "рибалкою".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus