USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 41.05 41.60
  • PLN 10.25 10.50

22 листопада: свята, події, факти. Убивство Джона Кеннеді та початок Помаранчевої революції

22 Листопада 2023 00:00
Цього дня у Сінгапурі – День бабусь і дідусів, у США – День «Поїхали кататися!», День журавлинної закуски, День пам’яті Джона Кеннеді, в Коста-Ріці – День учителя, у Гвінеї – День вторгнення, у Вірменії – День банківського працівника, в Киргизстані – День працівника прокуратури, в Мексиці – Свято святої Сесілії, в Азербайджані – День працівників юстиції, в Японії – День хороших подружніх пар, у Лівані – День Незалежності, у Венесуелі – День психолога.

За новим церковним календарем сьогодні віряни вшановують пам’ять святого апостола Филимона і тих, що з ним.

За старим календарем віряни вшановують пам’ять святих мучеників Онисифора і Портифія, а також преподобної Матрони Царгородської, яка жила у V столітті в Константинополі.

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Борис, Василь, Володимир, Іван, Ілля, Максим, Марк, Михайло, Олексій, Опанас,Павло, Петро, Сава, Федір.

Іменини за старим календарем відзначають Антон, Віктор, Дмитро, Юхим, Іван, Ілля, Йосип, Костянтин, Нестор, Олександр, Олексій, Семен, Теодор, Тимофій, Федір, Ян, Євстолія, Мотря.

22 листопада народилися англійська письменниця Джордж Еліот, англійський підприємець, засновник першого у світі туристичного агентства Томас Кук, французький письменник Андре Жід («Плоди землі»), французький генерал, політичний і державний діяч Шарль де Голль, український промисловець і політик Валентин Ландик, італійський футболіст і тренер Невіо Скала, журналіст і телеведучий Савік Шустер, український живописець Микола Хрусталенко, німецький тенісист Борис Беккер, українська легкоатлетка Наталія Сидоренко-Тобіас, американська кіноакторка і співачка Cкарлетт Йоханссон, український скрипаль Валерій Соколов.

Події

1087 – убито Ярополка Ізяславовича – онука Ярослава Мудрого.

1641 – англійський парламент ухвалив «велику ремонстрацію» – перелік зловживань короля.

1675 – Оле Ремер представив у Паризьку академію звіт про визначення швидкості світла.

1708 – РПЦ з ініціативи Петра І проголосила анафему гетьману Івану Мазепі, яку, попри майже трьохсотлітню давність та неправомірність накладення й досі Московський патріархат вважає легітимною.

1764 – указом Катерини II скасовано гетьманство в Україні.

1906 – у Російській імперії почалася аграрна Столипінська реформа.

1909 – брати Орвілл і Вілбер Райт організували першу компанію для виробництва аеропланів.

1928 – у Парижі відбулося перше виконання оркестрової п’єси Моріса Равеля «Болеро».

1963 – у Далласі убили президента США Джона Кеннеді.

1975 – в Іспанії відновлено монархію – після смерті диктатора Франсиско Франко влада в країні перейшла до призначеного ним спадкоємця, 37-річного принца Хуана Карлоса Бурбона, який цього дня став королем Іспанії.

1990 – 65-річна Маргарет Тетчер оголосила про свою відставку з поста прем’єрміністра країни.

2004 – початок Помаранчевої революції.

2005 – указом Президента Віктора Ющенка в Україні 22 листопада проголошено Днем Свободи.

2010 – початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова, які підтримували акціями по всій Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus