USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70

21 червня: свята, події, факти. Міжнародний день йоги та археолог знайшов скіфську пектораль

21 Червня 2024 00:00
Цього дня у світі відзначають Міжнародний день йоги, Всесвітній день гідрографії, Всесвітній день гуманізму, Всесвітній день жирафа, Всесвітній день рукостискання, Міжнародний день скейтбордингу, День денного світла, Всесвітній день боротьби з бічним аміотрофічним склерозом, Всесвітній день музики та День шльопанців.

21 червня в Україні святкують День працівника служби контролю за регульованими цінами та День пекторалі, у Перу, Болівії та Еквадорі - День індіанців та Інді Раймі, у Болівії - Андський Новий рік, у США - День "Візьми свою собаку на роботу", День штату Нью-Гемпшир, Національний день вечірки для собак, Національний день персиків з кремом, в Еквадорі - День інженера-агронома, у Того – День мучеників, в Швеції - День середини літа, у Німеччині – День сну та Фестиваль ураганів, у Канаді – День корінних народів (з 2017; з 1996 святкувався як «День аборигенів», з 1945 – «День індіянців»), у Чилі - Національний день кіно та Національний день корінних народів, у Франції - Свято музики.

21 червня в церковному календарі – день пам’яті святого мученика Юліана Тарсійського. Він був християнським мученикомIV століття. Юліан народився у змішаній сім’ї: його батько був язичником, а мати – християнкою. Юліан визнав християнську віру перед проконсулом Марціаном і став мучеником у віці 18 років, коли його поклали до мішка з піском та отруйними зміями і кинули в море.

Іменини відзначають Олексій, Антон, Георгій, Іван, Максим, Микита, Микола, Федір, Ян, Анастасія, Василиса.

21 червня народилися Папа Римський Лев IX; французький фізик і математик Сімеон-Дені Пуассон; український історик, фольклорист, етнограф, лінгвіст, письменник Микола Закревський; американський художник Роквелл Кент; інженер, конструктор, теоретик ракетобудування українського походження Юрій Кондратюк; донька Михайла Грушевського Катерина Грушевська; український футболіст Карло Мікльош; український диригент Георгій Аванесов; український актор Євген Федорченко; французький футболіст Мішель Платіні; український автор-виконавець, рок-музикант Тарас Чубай; полковник Національної поліції поліції, Герой України Сергій Губанов; спадкоємець короля Чарльза ІІІ принц Вільям; соліст популярного українського гурту «Антитіла» Тарас Тополя.

Події

524 – Годомар, король Бургундії, переміг галлів у битві під Везероном.

1768 – гайдамаки, учасники Коліївщини, взяли штурмом місто Умань, яке обороняли барські конфедерати.

1963 – кардинал Джованні Монтіні обраний 261-м понтифіком Римської католицької церкви, Папою Павлом VI.

1971 – розкопуючи курган Товста Могила, український археолог Борис Мозолевський відкрив славнозвісну скіфську пектораль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus