USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

20 липня: свята, події, факти. Всесвітній день стрибка та день пам’яті пророка Іллі

Сьогодні 00:00
20 липня у світі – Міжнародний день шахів, День автомобіля пікап, Міжнародний день торта, День освоєння космосу, Всесвітній день стрибка.

В Україні сьогодні – День шахів.

У США – День вилазки зі своєї буди, День льодяників на паличці, День печива з передбаченням, День Місяця, День потворних вантажівок, в Аргентині, Бразилії, Еквадорі, Уругваї – День одного, в Японії – День моря, в Коста-Ріці – День інженера, в Ботсвані – День президента, в ЦАР – День посадки дерев, в Болгарії – Ільїн день, в Гондурасі – День Лемпіри, в Колумбії – День незалежності, у Киргизстані – День Національної гвардії, у Норвегії – День народження кронпринца.

У церковному календарі – день пам’яті святого славного пророка Іллі.

Іменини святкують Олександр, Олексій, Опанас, Георгій, Юхим, Іван, Ілля, Костянтин, Микола, Петро, Сергій, Тихон, Федір.

Народилися

Цього дня народилися італійський поет, один із видатних діячів епохи Відродження Франческо Петрарка, англійський зоолог та палеонтолог Річард Оуен, київський хірург, засновник сучасної офтальмології, один із організаторів медичного факультету в Києві і перший його декан Володимир Караваєв, католицький священик і моравський біолог та ботанік, засновник сучасної генетики Грегор Мендель, німецький художник та графік Макс Ліберман, польський композитор, педагог, засновник та ректор Одеської консерваторії Вітольд Малішевський, біохімік, лауреат Нобелівської премії з фізіології й медицині 1952 року «за відкриття стрептоміцину, першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу» Зельман Ваксман, український письменник Василь Кучер, українська балерина Оксана Вікул, мексиканський і американський рок-музикант, композитор Карлос Сантана, український політик і бізнесмен Давид Жванія, українська журналістка Юлія Мостова, офіцер ВМС ЗСУ, Герой України Ігор Бедзай, український футболіст Євген Селезньов.

Події

1534 – у Кембриджі зареєстровано перше у світі видавництво.

1585 – експедиція Джона Девіса досягла південного краю Ґренландії, який було названо Землею Запустіння.

1877 – у Франції було винайдено праксиноскоп (попередник кінопроектора) і створено перший у світі мультфільм.

1917 – зареєстровано торгову марку BMW.

1917 – представники південнослов’янських народів підписали Корфську декларацію про об’єднання в єдину державу – Королівство Сербів, Хорватів і Словенців.

1924 – засновано Міжнародну шахову федерацію. Тепер цей день відзначають як Міжнародний день шахів.

1936 – конвенція, підписана в Монтре, віддала під юрисдикцію Туреччини протоки Дарданелли і Босфор.

1940 – американський музичний журнал Billboard опублікував перший список найпопулярніших пісень.

1944 – заколот німецького руху опору з метою вбити Гітлера та здійснити державний переворот.

1960 – вперше в історії главою уряду було обрано жінку: прем’єрміністром Шрі-Ланки стала Сірімаво Бандаранаіке.

1969 – американський космічний корабель «Аполлон-11» здійснив першу в історії посадку на Місяць.

1976 – посадковий відсік американського космічного корабля «Вікінг-1» здійснив м’яку посадку на поверхню Марса.

1993 – заява Голови Ради Безпеки ООН про те, що постанова Верховної Ради РФ щодо статусу Севастополя як російського міста не має юридичної сили.

2016 – вчені з Університету Райса оголосили про отримання нового титан-золотого сплаву, який учетверо міцніший за більшість сталей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus