USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

2 вересня: свята, події, факти. Кінець Другої світової, День нотаріату і запровадження гривні

2 Вересня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає День закінчення Другої світової війни, яка розпочалася 1 вересня 1939 року і завершилася 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії. У цій війні взяло участь понад 60 країн.

В Україні – День нотаріату, в США – День коригування календаря, День Перемоги над Японією, День чорничного ескімо на паличці, в Італії – Венеціанський кінофестиваль, в Іспанії – День Сеути, в Індії – свято Онам, у В’єтнамі – День незалежності, у Тибеті – День демократії, у Сінгапурі – свято голодних духів.

Православна церква 2 вересня вшановує пам'ять біблійного пророка Самуїла, або Шмуеля (тобто «почутого богом»).

Іменини за православним календарем святкують Володимир, Іван, Федір, Тимофій та Віктор.

2 вересня народилися український поет, філолог, фольклорист, етнограф, громадський діяч Іван Вагилевич, етнограф та історик Петро Єфименко, остання королева Гаваїв Ліліуокалані, український поет і літературознавець, один із засновників українського літературознавства Павло Филипович, український письменник і громадський діяч Володимир Левицький, британський вчений-радіохімік, лавреат Нобелівської премії з фізики Содді Фредерік, український вчений у галузі ракетно-космічної техніки Валентин Глушко, шотландський футболіст і тренер, легенда «Ліверпуля» Білл Шенклі, український поет, перекладач Роман Бабовал, український актор театру й кіно Володимир Абазопуло, український літературний критик, літературознавець, письменник, історик Володимир Панченко, американський кіноактор Кіану Рівз, британсько-канадський боксер Леннокс Льюїс, французький автогонщик Олів’є Паніс.

Події

490 до н. е. – після перемоги афінян над армією перського царя Дарія I Великого біля Марафону до Афін з доброю новиною був направлений воїн Фітіпід. Він пробіг 42 кілометри і на головній площі Афін, вигукнувши «Радійте. Ми перемогли!», помер. На його честь на відновленій Олімпіаді в Афінах (1896 р.) відбувся забіг між Марафоном і Афінами. Відтоді марафон став обов'язковою частиною олімпійської програми.

1666 – Велика лондонська пожежа спалахнула і палала протягом трьох днів, зруйнувавши 10 тисяч будівель, включаючи собор Старого Павла.

1789 – засновано міністерство фінансів США.

1794 – з ініціативи французького еміґранта, герцоґа Армана Еммануеля дю Плессі де Рішельє на узбережжі Чорного моря почалося будівництво майбутнього міста Одеси.

1831 – вийшла друком перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки» українського письменника Миколи Гоголя.

1834 – американець Семюел Кольт запатентував свій револьвер.

1870 – після поразки в битві біля Седана французька армія капітулювала і здалась у полон пруським військам. Французький імператор Наполеон III зрікся престолу, Франція знову стала республікою.

1889 – в Маріуполі почав працювати морський порт.

1939 – нобелівський лауреат Альберт Ейнштейн на прохання групи європейських емігрантів-фізиків, серед яких були і Лео Сциллард, і Едвард Теллер, підписав листа на ім'я президента США Франкліна Рузвельта, в якому містилася пропозиція почати роботи зі створення ядерної зброї.

1945 – Актом капітуляції Японії, який був підписаний на борту американського лінкора «Міссурі», закінчилася Друга світова війна.

1945 – В'єтнам проголошує свою незалежність, утворюючи Демократичну Республіку В'єтнам.

1967 – відставний британський офіцер Падді Бейтс проголосив створення на морській платформі біля берегів Англії незалежного Князівства Сіландія, яке надає громадянство всім охочим.

1969 – один із «днів народження інтернету». У лабораторії Каліфорнійського університету відбулася перша успішна передача даних між сусідніми комп'ютерами.

1985 – біля берегів Ньюфаундленду знайшли легендарний лайнер «Титанік».

1990 – у Тирасполі проголосили Придністровську Молдавську Республіку.

1993 – в Узбекистані оголосили про переведення до 2000 року узбецької мови з кирилиці на латинську абетку.

1996 – в Україні замість карбованця ввели нову валюту – гривню.

2015 – Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про створення Національної поліції України.

2021 – за участю Президента України Володимира Зеленського у Вашингтоні було відкрито «Український дім».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus