USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

2 червня: свята, події, факти. Міжнародний день людей, які пережили рак, та День здорового харчування

2 Червня 2024 00:00
У світі сьогодні відзначають День «Я люблю свого стоматолога», Всесвітній день дій проти розладів харчової поведінки, День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі, День піти з роботи раніше, Міжнародний день людей, які пережили рак, Міжнародний день секс-працівника.

В Україні – День працівників водного господарства та День працівників місцевої промисловості.

У Черкасах та Сімферополі – День міста.

В Італії – День проголошення Республіки, у Болгарії – День Христо Ботева, у Литві – День батька, в Аргентині – День випускника в галузі економічних наук, День пацієнтів з міастенією гравіс, День пожежників-добровольців, Національний день собаки, у Німеччині – День всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, у Канаді – День збройних сил, День прикрас, в Ісландії – День моряка, у Туркменістані – День працівників текстильної промисловості, у Бутані – День соціального лісового господарства, в Азербайджані – День цивільної авіації, у США – Національний день Бубба, Національний день морозива Rocky Road і Національний день курки гриль, в Угорщині – День вчителя.

Православні віряни вшановують пам’ять святого Никифора.

Іменини святкують Дмитро, Іван, Костянтин, Ян, Марія, Уляна та Юліана.

Народилися

Сьогодні народилися французький письменник, філософ, основоположник садизму маркіз де Сад, італійський граф, містифікатор, «маг», астролог, авантюрист Алессандро Каліостро (Джузеппе Бальзамо), Папа Римський Пій Х,англійський романіст, новеліст і поет Томас Гарді, інженер, конструктор першого в Україні дирижабля Федір Андерс, український артист естради й кіно, гуморист, актор, майстер розмовного жанру, відомий під псевдо Тарапунька, учасник дуету зі Штепселем-Березіним Юрій Тимошенко, український музикознавець, фольклорист, диригент, композитор, засновник та керівник хору «Гомін» Леопольд Ященко, український кінорежисер Ярослав Лупій, український кінорежисер, тележурналіст і телеведучий Анатолій Борсюк, український поет, журналіст, громадський діяч Володимир Барна, український хокеїст Валентин Олецький, український гімнаст, дворазовий олімпійський чемпіон Рустам Шаріпов, американський актор і кінопродюсер Закарі Квінто, український хокеїст Юрій Дяченко.

Події

455 – вандали захопили Рим, після чого грабували його протягом двох тижнів.

1537 – спеціальною буллою Папа Римський Павло III визнав індіанців людьми з душами і заборонив перетворення їх на рабів.

1652 – під Батогом козацько-татарські війська під керівництвом Богдана Хмельницького розгромили армію Речі Посполитої на чолі з М. Калиновським.

1851 – штат Мен (США) першим ввів на своїй території «сухий закон».

1857 – Джеймс Ґіббс з Вірджинії запатентував однониткову стіжкову швейну машинку.

1859 – на острові Хонсю (Японія) засновано місто Йокогама.

1892 – у Києві відкрито першу в Російській імперії лінію електричного трамвая, що сполучила Велику Жандармську вулицю з Царською площею (нині – вулиця Саксаганського і Європейська площа).

1896 – італієць Ґульєльмо Марконі запатентував радіо.

1910 – Чарльз Стюарт Роллс, один із співзасновників компанії Rolls-Royce, став першим, хто літаком без посадки перелетів Ла-Манш туди й назад. На жаль, наступного місяця він же став і першим британцем, який загинув у авіакатастрофі: під час польоту його біплан розламався у повітрі.

1918 – Німецька імперія та Австро-Угорська імперія юридично визнали владу гетьмана в Україні.

1924 – американський Конгрес надав громадянство усім американським індіанцям.

1946 – унаслідок проведеного в Королівстві Італія плебісциту ліквідовано монархію і проголошено створення Італійської Республіки.

1953 – коронація Єлизавети ІІ, королеви Великої Британії.

1996 – Україна офіційно втратила статус ядерної держави.

2010 – депутати Національної асамблеї Квебеку одностайно прийняли законопроєкт про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу та проголосили День пам'яті жертв Голодомору.

2014 – король Іспанії Хуан Карлос Бурбон заявив про зречення престолу на користь свого сина принца Феліпе, який став правити під іменем Філіп VI.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus