USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

19 травня: свята, події, факти. День блокнота та День травневого сонця

19 Травня 2024 00:00
Сьогодні у світі – День пам’яті померлих від СНІДу, Міжнародний день боротьби з гепатитом, Всесвітній день сімейного лікаря, День блокнота, День травневого сонця, День народження «Кубика Рубіка», Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишківника, Всесвітній день випічки.

В Україні – День сімейної медицини та День пам’яті жертв політичних репресій.

У Фінляндії – День військового прапора, у Мексиці та Сальвадорі – День маркетолога, у Греції – День пам’яті жертв геноциду, у США – День шоколадного десерту Devil's Food.

19 травня в православному церковному календарі – день пам’яті священномученика Патрикія.

У християн західного обряду – П’ятидесятниця, або День Святої Трійці.

Іменини святкують Андрій, Олександр, Антон, Василь, Віктор, Григорій, Максим, Матвій, Михайло, Микола, Павло, Дмитро, Іван, Сергій, Ігнатій, Анастасія.

Народилися

Цього дня народилися американський фізіолог, який виділив інсулін, Джон Абель, український літературний критик, літературознавець і перекладач, військовий і громадський діяч Микола Євшан (Федюшка), український архітектор Анатолій Добровольський, український живописець Гаврило Глюк, італійський кіноактор, виконавець ролі комісара Катані у серіалі «Спрут» Мікеле Плачідо, американська співачка, кіноакторка й модель Грейс Джонс (Мендоза), аргентинська співачка й акторка Наталія Орейро, український музикант Позитив (Олексій Завгородній).

Події

1051 – у французькому Реймсі короновано дочку Ярослава МудрогоАнну Ярославну.

1536 – страчено Анну Болейн, дружину англійського короля Генріха VIII.

1568 – англійська королева Єлизавета I наказала кинути в тюрму колишню шотландську королеву Марію Стюарт, яка заявила про права на англійський престол.

1649 – Англію проголошено республікою.

1802 – з ініціативи Наполеона I у Франції засновано Орден Почесного легіону.

1861 – у Сумах відкрито першу в Україні недільну школу.

1926 – американський винахідник і підприємець, який отримав 1093 патенти в США і близько трьох тисяч в інших країнах світу, творець фонографа, що удосконалив телеграф, телефон, кіноапаратуру, розробив один із перших комерційно успішних варіантів електричної лампи розжарювання Томас Едісон уперше виступив по радіо.

1962 – на святкуванні з нагоди 45-річчя Джона Кеннеді його коханка Мерилін Монро заспівала відому пісню Happy Birthday, Mr. President.

1997 – компанія Hewlett-Packard випустила свій перший портативний комп'ютер, що працював під операційною системою Windows CE.

1998 – з національної галереї сучасного мистецтва у Римі невідомі викрали дві картини Вінсента ван Гога і одну Поля Сезанна.

2005 – на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus