USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.40 10.55

18 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день гітари та Міжнародний день охорони природи

Сьогодні 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день гітари, Міжнародний день легінсів, Міжнародний день краватки, День без бороди, Міжнародний день жіночого щастя, День європейського бобра, Всесвітній день менопаузи, Європейський день боротьби проти торгівлі людьми, Міжнародний день охорони природи.

У США – День Аляски, День шоколадного кекса, в Польщі – День листоноші, в Азербайджані – День незалежності, у Канаді – День людей, у Чилі – День національної революції, Національний день фруктів та овочів, у Хорватії – День краватки, у Домініканській Республіці – День соціолога, у Сальвадорі – День рекламника, у Новій Зеландії – Національний день ковбаси.

Православна церква вшановує пам’ять апостола і євангеліста Луки.

Іменини святкують Андрій, Гаврило, Давид, Йосип, Лука, Микола, Семен, Сергій, Федір, Єлизавета, Злата.

Народилися

Цього дня народилися французький філософ Анрі Бергсон, українська письменниця Євгенія Ярошинська, український державний діяч, історик літератури, академік Української академії наук, віцепрезидент ВУАН Сергій Єфремов, українська оперна співачка-сопрано Марія Сокіл (Рудницька), прем'єр-міністр Канади у 1968-1979 і 1980-1984 роках П’єр Трюдо, німецький актор театру та кіно Клаус Кінскі, український поет, дослідник голодомору в Україні 1932-33 років, політичний та громадський діяч, ліквідатор аварії на ЧАЕС, політичний в'язень СРСР Богдан Скорбут, американська тенісистка чеського походження Мартіна Навратілова, американський і бельгійський актор, сценарист і кінорежисер Жан-Клод Ван Дам, британський письменник-фантаст Чарльз Штросс, індійська актриса Фріда Пінто, українська легкоатлетка Олеся Повх.

Події

1009 – халіф фатимідів Алль-Хакім бі-Амр Аллах повністю зруйнував Храм Гробу Господнього – християнську церкву в Єрусалимі.

1210 – Папа Римський Інокентій III відлучає від церкви німецького лідера Оттона IV.

1356 – стався базельський землетрус, найбільший в історично-сейсмологічних подіях на північ від Альп, внаслідок якого було знищено швейцарське місто Базель.

1386 – відкриття університету Гайдельберга, найстарішого університету Німеччини.

1596 – підписано Берестейську унію, на якій проголошено приєднання низки єпархій православної Київської митрополії на чолі з митрополитом Київським, Галицьким і всієї Русі Михайлом Рогозою до Апостольської Столиці за умов підлеглості православних Папі Римському.

1648 – у Бостоні організовано першу в США профспілку.

1667 – голландці в Америці заснували Брюкелен.

1672 – підписали Бучацький мирний договір між Річчю Посполитою та Османською Імперією. Внаслідок його підписання Польща відмовилася від претензій на Правобережну Україну.

1748 – встановлення другого Аахенського миру, що знаменує закінчення війни за австрійську спадщину.

1851 – у Лондоні вперше вийшов друком роман Германа Мелвілла «Мобі Дік».

1867 – Сполучені Штати Америки отримали у володіння Аляску, сплативши Російській імперії 7,2 мільйона доларів. Цей день щороку святкують у штаті як День Аляски.

1892 – відкрили першу комерційну протяжну телефонну лінію (Чикаго – Нью-Йорк).

1896 – у «Нью-Йорк Джорнел» з’явилися перші комікси.

1918 – у Львові під час зборів українських депутатів австрійської Державної Ради і членів Палати Панів, українських членів галицького і буковинського сеймів було утворено Українську Національну Раду, яка очолила український національний рух в Австро-Угорській імперії.

1927 – у Великій Британії заснували радіомовну (згодом також телевізійну) компанію BBC.

1954 – Texas Instruments оголошує перший транзисторний радіоприймач.

1955 – запущено в дію Каховську ГЕС.

1963 – було здійснено перший в історії політ кішки у космос. Чорно-біла Фелісетт є єдиним представником її виду, чий політ в космос достовірно підтверджений. Запуск кішки здійснив 18 жовтня 1963 року французький Навчальний і Науково-дослідний центр авіаційної медицини (CERMA).

1991 – Азербайджан проголосив незалежність від СРСР.

1994 – Верховна Рада України скасувала заборону Компартії.

1995 – Україна офіційно увійшла до Ради Європи.

2007 – бомбардування Карачі: напад відбувся на кортеж колишнього прем'єр-міністра Пакистану Беназір Бхутто, загинуло 139 осіб, також понад 450 людей було поранено. Сама Бхутто не постраждала.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus