USD 41.20 41.70
  • USD 41.20 41.70
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.26 10.50

18 жовтня: свята, події, факти. Україна увійшла до Ради Європи та День жіночого щастя

18 Жовтня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день менопаузи, Європейський день боротьби проти торгівлі людьми, Європейський день паперового пакета, Міжнародний день жіночого щастя та День без бороди. А ще цього дня в 1995 році Україна офіційно увійшла до Ради Європи.

У США – День Аляски, День шоколадного кексу, День без бороди, в Польщі – День листоноші, в Азербайджані – День незалежності, у Канаді – День людей, у Чилі – День прапора та Національний день фруктів та овочів, у Хорватії – День краватки.

Православна церква 18 жовтня вшановує пам’ять апостола і євангеліста Луки.

Іменини за православним календарем святкують Олексій, Петро, Григорій, Філарет та Матвій.

Цього дня народилися французький філософ Анрі Бергсон; німецький актор театру та кіно Клаус Кінскі; американська тенісистка чеського походження Мартіна Навратілова; американський і бельгійський актор, сценарист і кінорежисер Жан Клод Ван Дам; українська легкоатлетка Олеся Повх; німецький письменник Генріх Фон Клейст; індійська актриса Фріда Пінто.

Події

1386 – відкриття університету Гайдельберга, найстарішого університету Німеччини.

1672 – підписали Бучацький мирний договір між Річчю Посполитою та Османською Імперією. Внаслідок його підписання Польща відмовилася від претензій на Правобережну Україну.

1851 – у Лондоні вперше виходить друком роман Германа Мелвілла «Мобі Дік».

1867 – Сполучені Штати Америки отримали у володіння Аляску, сплативши Російській імперії 7,2 мільйона доларів. Цей день щороку святкують у штаті як День Аляски.

1896 – в той час популярної у США газеті «Нью-Йорк Джорнел» з’явилися перші комікси.

1918 - у Львові під час зборів українських депутатів австрійської Державної Ради і членів Палати Панів, українських членів галицького і буковинського сеймів було утворено Українську Національну Раду, яка очолила український національний рух в Австро-Угорській імперії.

1927 - у Великій Британії заснували радіомовну (згодом також телевізійну) компанію BBC.

1963 – був здійснений перший в історії політ кішки у космос. Чорно-біла Фелісетт є єдиним представником її виду, чий політ в космос достовірно підтверджений. Запуск кішки здійснив 18 жовтня 1963 року французький Навчальний і Науково-дослідний центр авіаційної медицини (CERMA).

1991 – Азербайджан проголошує незалежність від СРСР.

1994 – Верховна Рада України скасувала заборону Компартії.

1995 – Україна офіційно увійшла до Ради Європи – міжнародної організації, яка сприяє співробітництву між усіма країнами Європи в області стандартів права, прав людини, демократичного розвитку, законності та культурної взаємодії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus