USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.77 10.92

1,8 млрд років за хвилину. Показали, як змінювалися континенти на Землі. Відео

13 Вересня 2024 00:34
Австралійські та китайські геологи створили унікальне відео, яке дає нам змогу побачити, як рухалися континенти Землі за останні 1,8 мільярда років.

Цей вражаючий візуальний матеріал став результатом масштабного дослідження, під час якого вчені переглянули деякі з наявних теорій про тектонічну еволюцію нашої планети, пише NV.

Відеоролик починається зі звичного нам світу, з континентами, які ми знаємо сьогодні. Але в міру того, як ми переміщаємося назад у часі, межі континентів починають змінюватися, вони зближуються і стикаються, утворюючи гігантські суперконтиненти. Один із найвідоміших суперконтинентів – Пангея, що існував близько 200 мільйонів років тому, за часів динозаврів.

Вчені також звернули увагу на період, який раніше вважався геологічно спокійним – «нудний мільярд». Однак завдяки новим даним і досконалішим моделям, дослідники дійшли висновку, що і в цей час на Землі відбувалися активні тектонічні процеси.

Читати ще: Пекельна спека і масове вимирання: яке майбутнє чекає на Землю після формування нового суперконтиненту

Згідно з прогнозами вчених, конфігурація нашої планети продовжить змінюватися. Наприклад, через кілька мільйонів років Африка може розколотися на дві частини, утворивши новий океан. А приблизно через 200 мільйонів років усі континенти можуть об’єднатися в новий суперконтинент, який може сформуватися або навколо Північного полюса (Амазія), або на екваторі (Ауріка).
Це дослідження має величезне значення для розуміння геологічної історії Землі. Воно дає нам змогу краще уявити, як формувалися гори, океани та інші геологічні утворення. Крім того, ці дані можуть допомогти в пошуках корисних копалин і прогнозуванні природних катаклізмів.

Відеоролик, створений ученими, став справжнім проривом у візуалізації геологічних процесів. Він дає змогу кожному з нас стати свідком грандіозних змін, які відбувалися і продовжують відбуватися з нашою планетою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus