USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

18 червня: свята, події, факти. День дільничного офіцера та День любителів риболовлі

18 Червня 2024 00:00
18 червня відзначають Міжнародний день пікніка, Міжнародний день суші, День гордості та гідності аутиста, День любителів риболовлі, День стійкої гастрономії.

В Україні цього дня святкують День дільничного офіцера поліції. Професійне свято було започатковане 2004 року.

У Латвії святкують День сиру, у США – День рибалки, День вишневого пирога, День сироварів, День марнотратства, у Молдові – День історика, в Україні – День дільничного офіцера поліції, в Азербайджані – День прав людини, в Єгипті – День евакуації, на Сейшельських островах – День Конституції, у Туркменістані – День працівників органів юстиції.

Цього дня народилися український учений, творець української школи оториноларингологів Олександр Пучківський, український філософ, історик культури, громадський діяч на еміграції Іван Мірчук, американець, який здійснив парашутний стрибок у віці 97 років, Джордж Слейєр, український письменник Сергій Плачинда, англійський рок-музикант і композитор Джеймс Пол Маккартні, польський політик, прем’єр-міністр Польщі в 2006-2007 роках Ярослав Качинський, польський політик, президент республіки Польща у 2005-2010 роках Лех Качинський, українська фехтувальниця, шабліста, олімпійська чемпіонка Ольга Жовнір.

Події

860 – руський флот князів Аскольда і Діра напав на Константинополь.

1583
– перше страхування життя. У Лондоні Ричард Мартін застрахував життя Вільяма Гібсона на суму 383 фунти.

1637
– запорожці разом із донцями здобули османську фортецю Азов.

1651
– під час визвольної війни 1648–1654 р.р. розпочалася битва під Берестечком.

1668
– на Сербинському Полі відбулася Рада Війська Запорозького, на якій козацькі полки правителя підмосковської України Івана Брюховецького визнали Петра Дорошенка своїм Гетьманом і разом з усім Військом Запорозьким затвердили його на гетьманстві.

1709
– зруйновано Чортомлицьку Січ.

1754
– закладено фортецю святої Єлисавети, пізніше – Єлисаветград, Кіровоград, тепер – Кропивницький.

1782
– у Швейцарії зафіксований останній відомий випадок страти за чаклунство (страчена Ганна Гельді).

1815
Наполеон програв битву при Ватерлоо.

1817
– у Лондоні відкритий міст Ватерлоо.

1837
– Іспанська республіка прийняла нову Конституцію.

1881
– Ввдновлення «Союзу трьох імператорів». Імператори Німеччини, Австро-Угорщини і Росії підписали таємну угоду, за якою члени союзу зобов’язали не надавати підтримки жодній державі при нападі на одного з членів союзу.

1889
– американець Річардсон запатентував дитячий візочок.

1917
– попри заборону військового міністра Росії Олександра Керенського, у Києві розпочав роботу 2-й Всеукраїнський Військовий з’їзд, у роботі якого взяло участь близько 2500 делегатів з усіх фронтів, флотів і флотилій, а також запасних частин. З’їзд ухвалив важливі постанови про детальний план українізації війська. Головою Українського Генерального Військового Комітету переобрано Симона Петлюру.

1934 – заарештовано Романа Шухевича у зв’язку з вбивством міністра польського уряду Перацького (відплата за так звану пацифікацію).

1939
– у Каневі на могилі Тараса Шевченка відкрито йому пам’ятник.

1940
– після капітуляції французької армії генерал Шарль де Голль заявив в етері Бі-Бі-Сі, що «програна лише битва, але не війна», і він з частиною армії евакуюється у Велику Британію. Це стало сигналом для початку у Франції Руху Опору.

1946
– проголошення Італії республікою.

1946
– Міністерство внутрішніх справ СРСР розробило докладний план максимального розгрому оунівського підпілля та його збройних формувань.

1976
– проголошено незалежність Сейшельських Островів.

1991
– Верховна Рада УРСР видала постанову про святкування Дня незалежності України 24 серпня.

1996
– Україну прийняли до складу Конференції з роззброєння.

2000
– Львівська міська рада наклала заборону на трансляцію в громадських місцях російськомовних пісень.

2009
– запущений Lunar Reconnaissance Orbiter, космічний апарат НАСА з дослідження Місяця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus