USD 41.20 41.58
  • USD 41.20 41.58
  • EUR 41.25 41.58
  • PLN 10.26 10.50

17 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день співу та День яскравого одягу

17 Жовтня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день боротьби з бідністю, Всесвітній день співу, Всесвітній день донорства та трансплантації органів, Всесвітній день травм, День електронних таблиць, Міжнародний день правильних дій при землетрусах та День яскравого одягу.

У США святкують День національної пасти, День знань про кредити, в Аргентині – День лояльності, в Таїланді – День національної поліції, у Японії – фестиваль Каннамесай День окінавської соби, на Гаїті – День пам’яті Дессаліна, у Сальвадорі – День архітектора, на Ямайці – День героїв, в Індії – День цифрового суспільства.

17 жовтня в церковному календарі – день пам'яті пророка Осії. Його ім'я можна перекласти з івриту як "порятунок". Осія жив та пророкував, коли імператором був Єровоам II, аж до самого падіння Ізраїлю та його столиці.

Також сьогодні день пам'яті святих мучеників Косми і Даміана. Святі мученики Косма і Даміан були римськими лікарями-близнюками, які жили і проповідували християнство в III столітті. Вони були відомі своєю безкорисливою допомогою хворим і недужим, за що їх називали безсрібниками. Вони також здійснювали чудеса зцілення за допомогою Божої благодаті. За свою віру вони були заарештовані і піддані жорстоким катуванням, але Бог охороняв їх від усякої шкоди. Зрештою, вони були страчені мечем разом із трьома іншими християнами. Їхнє мучеництво відбулося 27 вересня 287 року в Римі.

Іменини сьогодні святкують Василь, Володимир, Вольдемар, Дмитро, Михайло, Микола, Павло, Петро, Степан, Тихон, Яків, Вероніка, Виринея.

Цього дня народилися король Польщі Август ІІІ Фрідерік, український лінгвіст, етнограф Яків Головацький, український вчений Михайло Алексеєнко, український філолог і педагог Олександр Пономарів, перша американська чорношкіра астронавтка Мей Джемісон, український письменник, політичний і громадський діяч Іван Драч, американський продюсер, актор, режисер, сценарист і аніматор, автор мультиплікаційного серіалу «Бівіс і Баттхед» Майк Джадж, американський реп-виконавець, актор і продюсер Емінем (Маршалл Брюс Метерс III), португальський футбольний тренер Андре Віллаш-Боаш, український хокеїст Олександр Матерухін, засновник і фронтмен українського рок-гурту СКАЙ Олег Собчук, український художник, скульптор, архітектор Степан Рябченко.

Події:

1113 – споруджено Києво-Михайлівський Золотоверхий собор (зруйновано 1934).

1346 – битва при Невілс-Кросі: розгром шотландської армії англійськими військами і захоплення в полон Давида II, короля Шотландії.

1404 – Папою Римським стає Інокентій VII (у миру – Козімо Джентіле Мільораті); правив до 6 листопада 1406.

1604 – німецький астроном Кеплер Йоган почав спостереження найновішої зірки (SN 1604), названої згодом його ім’ям.

1660 – Слободищенський трактат – договір між гетьманом Юрієм Хмельницьким та Річчю Посполитою.

1702 – битва під Бердичевом.

1855 – англієць Генрі Бессемер запатентував свій процес приготування сталі.

1888 – катастрофа під Харковом (Бірки) потяга, яким подорожував російський імператор Олександр III.

1905 – держави-члени Балканської Ліги оголосили війну Османській імперії.

1927 – відбувся ІІ Всеукраїнський собор УАПЦ.

1967 – у Великій Британії опублікували «Акт про аборт» («Abortion Act»), який започаткував легалізацію в Західній Європі штучного переривання вагітності (вже узаконеного на той час в соціалістичних країнах).

1987 – у Львові створили Товариство Лева.

1990 – у Києві на площі Жовтневої революції завершилося голодування студентів, які домоглися від Верховної Ради УРСР прийняття постанови про виконання їхніх політичних вимог.

2016 – команда з Австралійського університету в Новому Південному Уельсі створює новий квантовий біт, який залишається в стабільній суперпозиції в 10 разів довше, ніж це було раніше. Кубіт – квантовий розряд або найменший елемент для зберігання інформації в квантовому комп’ютері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus