USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

17 серпня: свята, події, факти. Міжнародний день чорних котів та перший компакт-диск

Сьогодні 00:00
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день чорного кота, День картоплі, День магазинів секондхенду та Всесвітній день бездомних тварин.

У США – відзначають Національний день медоносної бджоли, День подяки чорним котам, День ванільного заварного крему в Колумбії – День інженера, в Габоні – День незалежності, в Болівії та Гватемалі – День прапора, в Індонезії – День незалежності, на Ямайці – День Маркуса Гарві, у Сальвадорі – День ветеринара, у Мексиці – Національний день ветеринарного зоотехніка, в Словенії - Прекмурійський день союзу.

17 серпня в церковному календарі – день пам’яті святого мученика Мирона. Він постраждав 250 року за часів імператора Декія. Мирон був відомий своєю лагідністю та милосердям до людей, але також і мужністю у захисті своїх вірян. Одного разу, під час святкування Різдва Христового, місцевий правитель Антипатр увійшов до храму з воїнами, щоб схопити тих, хто молився. Святий Мирон гаряче заступився за свою паству, викриваючи правителя в жорстокості. За це його піддали жорстоким катуванням: його тіло стругали залізними гребенями, кидали в розпечену піч, але Господь зберіг його.

Коли правитель наказав йому поклонитися ідолам, Мирон твердо відмовився. Тоді його шкіру різали ременями, але навіть після цього він залишався непохитним. Зрештою святого Мирона відвели до міста Кизик, де йому відсікли голову мечем.

Сьогодні іменини святкують Олексій, Дмитро, Ілля, Мирон, Павло, Уляна.

Народилися

Цього дня народилися французький математик, творець аналітичної геометрії й теорії чисел П’єр Ферма; польсько-український князь, великий магнат на українських землях Єремія Вишневецький; польський король Ян ІІІ Собеський; американський кіноактор, режисер, продюсер Роберт Де Ніро; американський кіноактор Шон Пенн; український футболіст Євген Яровенко; співак і шоумен, лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко (Кузьма); український футболіст Сергій Закарлюка; французький футболіст Тьєррі Анрі; американська акторка українського походження Таїсса Фарміга.

Події

1245 – у битві поблизу галицького міста Ярослава Данило Романович розгромив угорське військо і покінчив з боярським спротивом у Галицько-Волинському князівстві.

1502 – Христофор Колумб проголосив Гондурас іспанською територією.

1771 – британський хімік Джозеф Прістлі встановив, що рослини виділяють кисень (фотосинтез).

1896 – початок золотовидобування на Клондайку: Джордж Кармак закріпив за собою права на ділянку Кролячого струмка, дрібну притоку річки Клондайк, перейменувавши його в струмок Удачі (Bonanza Creek).

1908 – вийшов на екрани перший анімаційний фільм «Фантасмагорія» (Fantasmagorie) французького художника-карикатуриста Еміля Коля.

1914 – у Львові створено українську національну військову формацію – легіон «Українських Січових Стрільців».

1918 – гетьман Павло Скоропадський встановив в Українській Державі восьмигодинний робочий день.

1920 – закінчилася Варшавська битва, на фронті стався перелом і Червона армія під ударами польсько-українського війська покотилася на схід.

1933 – випробувано першу радянську ракету на рідинному паливі.

1940 – Адольф Гітлер проголосив повну блокаду Великої Британії.

1941 – розпочалася депортація жителів Кримського півострова німецької національності, до 20 серпня було виселено 50 тисяч осіб.

1946 – початок громадянської війни у Королівстві Греція.

1958 – китайський політичний лідер Мао Цзедун проголосив початок політики «великого стрибка».

1982 – Royal Philips Electronics (PHG) створило перший компакт-диск.

1991 – відзнято відеокліп на пісню гурту Nirvana Smells Like Teen Spirit.

1995 – вокаліст гурту Depeche Mode Девід Геан вчинив спробу самогубства.

1998 – уряд РФ оголосив дефолт.

2011 – на навколоземну орбіту вивели український супутник «Січ-2» (супутник оптико-електронного спостереження Землі; третій із серії супутників «Січ»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus