USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

17 березня: свята, події, факти. День військкоматів, День сну та відкриття Філіппін

17 Березня 2023 00:00
В Україні – День мобілізаційного працівника (День військкоматів). Подія була започаткована 22 серпня 2000 року. Спочатку вона припадала на 14 вересня, на честь переформування мобілізаційного управління (1993 рік). Але 2016 року дату змінили у зв’язку з першою мобілізацією, яка відбулася саме 17 березня 2014 року (початок російської агресії). Головна мета цього дня – висловити подяку за важливу та відповідальну працю.

У світі сьогодні відзначають День святого Патріка – покровителя всіх ірландців. Це свято переросло національні кордони. У різних містах світу – у Нью-Йорку, Буенос-Айресі, Мельбурні святкують День святого Патріка. Яскраві ходи, паради і гуляння людей, одягнених в зелене (національний колір Ірландії) помітні всюди, де проживають ірландці. В петлицю в цей день вдягають конюшину, символ успіху.

Також 17 березня – Всесвітній день сну. Свято було засноване 2008 року за ініціативи Всесвітньої федерації сну. Щорічно воно припадає на п’ятницю, яка передує весняному рівноденню.

В Ірландії сьогодні – День Незалежності, у Таїланді – День національного боксу муай-тай, у Латвії – День жайворонків, в Італії – День національної єдності, Конституції, гімну і прапора, у США – Національний день ірландської їжі, День метч, День евакуації (штат Массачусетс, США – в день, коли 1776 році англійські війська евакуювалися з Бостона), у Бангладеш – Національний день захисту дітей.

17 березня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Герасима Йорданського.

Іменини за православним календарем святкують Данило, Герасим, Олександр, Георгій, Василь, В’ячеслав, Яків, Павло та Уляна.

Народилися:

Цього дня також народилися король Шотландії Яків IV, французький скульптор Франсуа Жирардон, український антрополог, археолог, етнограф Федір Вовк, український біохімік, який розробив учення про ферменти, народоволець. Олексій Бах, українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка Марія Вольвач, український археолог, етнограф Вадим Щербаківський, український скульптор і лікар Опанас Шевчукевич, український громадський діяч, священик, президент Карпатської України Августин Волошин, український радянський письменник Юрій Дольд-Михайлик («І один у полі воїн», «Степовики», «У чорних лицарів»), екс-модель, яка була одружена з Джорджем Гаррісоном й Еріком Клептоном, Патті Бойд, американський актор кіно, продюсер і сценарист Курт Рассел, лідер гурту «Smashing Pumpkins» Біллі Корган.

Події

1521Фернан Магеллан відкриває Філіппіни.

1674Івана Самойловича було проголошено гетьманом «обох берегів Дніпра».

1845англієць Стівен Перрі запатентував еластичний бинт.

1861 – об’єднання Італії. Цього дня проголошено Італійське Королівство з Віктором Емануїлом II як першим італійським королем (Рим і Венеція тоді ще не входили до складу нової держави).

1917 – у Києві з ініціативи Товариства українських поступовців утворено Українську центральну раду, яка після проведення Всеукраїнського національного конгресу перетворилася на парламент України.

1930 – американського мафіозі Аль Капоне випустили на свободу через те, що не змогли довести скоєні ним злочини.

1937 – в СРСР ухвалили закон, що позбавив селян свободи пересування.

1950 – у США оголошено про відкриття 98-го хімічного елемента – каліфорнію.

1960 – у Японії вперше у світі надійшли у продаж різнокольорові фломастери.

1972 – у Києві створили Інститут книги та друкарства.

1995 – Верховна Рада України скасувала посаду президента Криму.

1999 – розпочалося виробництво автомобіля ЗАЗ-1103 Славута.

2000 – в Уганді близько тисячі членів релігійної секти «Заповіді Божі» спалили себе у своїй церкві.

2003Джордж Буш визнаний найгіршим президентом США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus