USD 41.20 41.58
  • USD 41.20 41.58
  • EUR 41.25 41.58
  • PLN 10.26 10.50

16 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день здорового харчування та День анестезіолога

16 Жовтня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає День боса, Всесвітній день хліба, Міжнародний день продовольства, Всесвітній день здорового харчування, Всесвітній день анестезії, або День анестезіолога, День алерголога, Всесвітній день хребта.

У США – Національний день лікеру, День диких кішок, День словника, День мамографії, в Італії – Фестиваль шоколаду в Перуджі, у Чилі – День учителя, у Вірменії – День преси, в Болгарії – День військово-повітряних сил, у Таджикистані – День кіно, у Таїланді – Фестиваль вегетаріанців.

16 жовтня в церковному календарі – день пам’яті мученика Лонгіна. Його повне ім'я Гай Касій Лонгін і він був римським воїном, сотником, входив до тих вартових, які охороняли місце, де було розіп'ято Ісуса Христа. Кров Спасителя під час страти потрапила воїну в очі і він відразу зцілився від катаракти, яка мучила його довгі роки. В ту хвилину Лонгін увірував в Христа, а ще через три дні разом з іншими воїнами став свідком Воскресіння.

Сьогодні іменини святкують Леонтій, Лонгін, Терентій, Віола.

Цього дня народилися французький живописець, скульптор, архітектор та інженер П’єр Пюже, ірландський письменник, есеїст Оскар Уайльд, англійський державний і політичний діяч, лауреат Нобелівської премії миру (Джозеф) Остін Чемберлен, американський лауреат Нобелівської премії з літератури за 1936 рік Юджин Гладстоун О’Ніл, український історик, перекладач, журналіст Сергій Буда, український скульптор Михайло Лисенко, англійська кіноактриса, яка прославилася виконанням ролі міс Марпл у телесеріалах за творами Агати Крісті Енджела Ленсбері, один із найвідоміших радянських серійних убивць-маніяків Андрій Чикатило, український історик Наталя Яковенко.

Події

1596 – розпочався Берестейський церковний собор (за новим стилем).

1793 – страта Марії-Антуанетти «вдови Капет», королеви Франції, дружини Людовика XVI і матері Людовика XVII.

1813 – почалася «Битва народів» (тривала до 19 жовтня), в якій брали участь війська Французької імперії, Рейнського союзу, Варшавського герцогства, Австрійської імперії, Королівства Пруссія, Російської імперії і Швеції; закінчилася нищівною поразкою армії Наполеона і його першим зреченням престолу.

1853 – розпочалася Кримська війна (1853-1856) між Російською імперією та коаліцією Великої Британії, Французької імперії, Османської імперії, Сардинського королівства за панування над Східним Середземномор’ям.

1941 – загальна паніка та безвладдя в Москві, масова втеча радянської партноменклатури та чиновництва із столиці на Схід протягом кількох днів у зв’язку з розвалом оборони Червоної Армії, наближенням вермахту до Москви та «цілком таємною» постановою Сталіна від 15.10.1941 «Об эвакуации столицы СССР».

1946 – за вироком Нюрнберзького трибуналу у Нюрнберзькій в’язниці страчено нацистських злочинців Йоахіма фон Ріббентропа, Вільгельма Кейтеля, Ернста Кальтенбруннера, Альфреда Розенберга, Франка, Вільгельма Фріка, Юліуса Штрайхера, Заукеля, Альфреда Йодля і Зейсс-Інкварта.

1963 – вперше запущено в космос триступінчатий носій ракети «Восток», за допомогою якого на орбіту виводили багатомісні космічні кораблі «Восток».

1964 – Китайська Народна Республіка провела перше випробування ядерної зброї.

1968 – Між урядами СРСР і ЧССР було підписано договір про умови тимчасового перебування радянських військ на території Чехословацької Соціалістичної Республіки.

1978 – Іван Павло II (до інтронізації – Кароль Юзеф Войтила) став 264-м Папою Римським і першим неіталійцем на папському престолі з 1523 року, одним з наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов’янського походження.

1987 – у Львові створено Товариство Лева.

2005 – у Сан Луїсі (Аргентина) завершився Чемпіонат світу з шахів ФІДЕ. За його результатами чемпіоном світу з шахів став болгарський гросмейстер Веселін Топалов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus